Az almatermésűek gyomirtásáról II.

2019. augusztus 14., 10:21 , 986. szám

Az almatermésűeknél a gyomirtó szer használatát mechanikus gyomszabályozási módszerekkel szükséges kiegészíteni. Elmondható hogy egy átlagos évben 3-4 vegyszeres kezeléssel és 1-2 mechanikus beavatkozással (kaszálás, talajmarózás) eredményesen léphetünk fel a gyomok ellen.

Ami a vegyszerhasználatot illeti, az almatermésűek esetében a gazdának termőkorban jóval nagyobb mozgástere van a vegyszerválaszték és -használat tekintetében, mint az azt megelőző időszakban. Termőkorban a gyümölcsfa állapotát (fenofázisát) kell figyelembe venni, ha vegyszeres gyomirtást akarunk végezni. Mindemellett szükséges a gyomok szemrevételezése, tehát ismernünk kell azokat a növényeket, amelyeket ki kell irtanunk. Továbbá soha ne hagyjuk a gyomokat 20 cm-nél magasabbra nőni, mivel ez jelentősen visszafogja a fa növekedését, illetve különféle fertőzések, kártevők melegágya lehet az elburjánzó gaz.

A harmadik évtől javasolt gyomirtási technológia

Az ültetéstől számított harmadik évben facsemetéink már kellőképpen megerősödtek ahhoz, hogy nagyobb hatásfokú („totális”) gyomirtókat használhassunk. Ekkorra a kéreg megvastagszik, s a gyökérzet is jelentős méretű.

A következőkben szeretném összefoglalni a gyomszabályozás lépéseit egy átlagos évben:

1. Almatermésűek esetében virágzás előtt (március) mindenképpen ajánlott egy S-metolaklór hatóanyagú készítmény (Dual Gold 1,4–1,6 liter/ha, 200 liter permetléhez) használata a magról kelő gyomok ellen. A magról kelő gyomokkal egyszerre szükséges védekeznünk a már kihajtott gyomok ellen is, erre a legjobb és legtovább tartó hatóanyag a glifozát (Figaro 4–6 liter/ha, Клінік Макс 2–4 liter/ha, Round up 3–4 liter/ha, Суперклін 4–5 liter/ha, 200 liter permetlével számolva). Minden esetben tartsuk be a csomagoláson feltüntetett előírásokat és dózist, vagy ha szükséges, kérjünk szakmai segítséget! A gyomirtó szerek hatásának fokozása érdekében érdemes tapadásfokozó készítményt használni, amilyen például az Olemix 0,3–0,4 liter/ha, a Nonit 15–20 ml/ha, a Silver Gold 50 ml/ha, 200 liter permetlével számolva. Nagyon fontos, hogy virágzás idején ne juttassunk ki gyomirtó szert a gyümölcsösben, mivel a gyomirtó szaga elriaszthatja a beporzó rovarokat, esetleges a felpárolgás perzselést okozhat a virágokon, fiatal leveleken, terméskiesést idézve elő ezzel.

2. A következő gyomszabályozást – időjárástól függően – június elejére kell időzítenünk, a termésnövekedés időszakára. Ebben az időszakban elegendő egy glifozát (totál) hatóanyagú gyomirtó szer használata. Az év ezen szakaszában a legtöbb gyomnövény intenzív növekedésbe kezd, tehát szükségessé válhat a kezelés.

3. A nyári időszakban a csapadékhullás nagyban befolyásolhatja, hogy meg kell-e ismételni a gyomirtást. Ha látjuk megújulni a gyomokat, ne késlekedjünk, 10-20 cm-es gyommagasságig végezzük el a vegyszeres kezelést! Ebben az időszakban a kaszálás, talajmarózás is megfelelő megoldást nyújthat, viszont nem hosszú távra – különösen akkor, ha minden héten esik az eső. Abban az esetben eredményes a kaszálás, talajmarózás, ha csapadékszegény nyarunk van.

4. A termésérés időszakában, azaz augusztus közepétől semmiképpen nem használható glifozát hatanyagú gyomirtó szer. Mivel ekkorra a gyümölcsfák elkezdenek úgymond „befelé dolgozni”, vagyis elkezdődik a raktározás a téli nyugalmi időszakra, a gyomirtó szereket is felszívhatják, amitől károsodik a gyökérzet. Abban az esetben, ha mégsem bírunk a gyomokkal, ajánlatos az ammónium-glifozát hatóanyag használata, úgy, ahogyan azt az előző cikkünkben leírtuk (Lásd a Kárpátalja 966. számát!).

5. Ami a mechanikai gyom­irtást illeti, ebben az évben is ajánlatos legalább egyszer megmozgatni a tövek körüli talajt. Ezt a munkafolyamatot javasolt augusztustól szeptember hónap végéig elvégezni, azzal a céllal, hogy megfelelően laza talajban érvényesülhessen a gyümölcsfa gyökérzete. Tudniillik ebben az időszakban indul meg az almatermésűek második növekedési periódusa, s ilyenkor a gyökérzet is fejlődik. Tehát fontos a megfelelően laza talaj az eredményes fejlődéshez.

6. Az októberi-novemberi időszakban, ha még gondjaink vannak a gyomokkal, érdemes lehet megismételni a gyomirtást egy glifozát hatóanyagú készítménnyel. A permetlét kiegészíthetjük 20 kg/ha karbamid műtrágyával a bomlási folyamatok elindítása végett.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa