25 résztvevővel indult újra a zenei tábor Munkácson

Véget ért a XXII. Munkácsi Zenei Tábor

2019. augusztus 18., 17:18 , 969. szám

Néhány év szünet után idén ismét megrendezésre került a Munkácsi Zenei Tábor. Augusztus 12–19. között munkácsi és magyarországi zenészek tanulhattak is egymástól, és taníthatták is egymást az együttzenélés fortélyaira. A tábor helyszínéül a munkácsi Szent Imre Katolikus Kollégium szolgált. Mindenki jelentkezhetett, aki elvégezte az általános iskola 8. osztályát és játszik valamilyen hangszeren.

A szervezők a tábor ideje alatt szállást és ellátást is biztosítottak, valamint a tehetséges zenészeknek a próbákon és szakmai programokon kívül kikapcsolódásra, kulturált szórakozásra, játékokra és kirándulásokra is volt lehetőségük.

A zenetábor résztvevői két koncerttel is készültek az érdeklődő közönség számára. Első fellépésük a beregszentmiklósi Rákóczi-várkastélyt, míg zárókoncertjük a Munkácsi Szent Márton-székesegyházat töltötte meg csodálatos dallamokkal.

„1990-ben alakult a Munkácsi Zenei Tábor, amit baráti-rokoni alapon szerveztünk meg először Munkácson magyarországi zenész-rokonokkal és munkácsi zenekedvelőkkel karöltve” – mondta el hetilapunknak Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, a tábor főszervezője. Popovics Pállal folytatott beszélgetés során az is kiderült, hogy anno még a Szovjetunió idejében került „megrendezésre” az első zenetábor, melyet a helyi magyar iskolában, hálózsákosan, önköltségen alapuló részvétellel sikerült megvalósítani 24 táborozóval. A nagy sikerre való tekintettel és az erős barátságok létrejöttének köszönhetően az azt követő 20 évben egyszer sem maradhatott el a zenei tábor. A résztvevők száma évről évre változott: előfordult, hogy „csupán” húszan voltak, de olyan is akadt, hogy hatvanan húzták egyszerre a szebbnél szebb nótákat és dalokat. Ám 2010-től egy hosszabb szünet jött, amikor évekig nem rendeztek zenetábort Munkácson. Ez annak tudható be, hogy nagyon sokan elköltöztek, családot alapítottak, és nem volt elegendő érdeklődő a zeneoktatás és gyakorlás iránt. Tavaly egy megbeszélést követően a táborok korábbi vezetői viszont úgy döntöttek, hogy mivel van igény a táborra, más ehhez hasonló szervezés pedig nem nagyon van Kárpátalján, ismét megrendezik, illetve újraélesztik a korábban már sikeres zenei összejövetelt, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült is véghezvinni. A tábor zenei vezetője Kesselyák Bence magyarországi karnagy volt.

Simon Dávid