IV. Hazahívogató Lecsófesztivál Borzsován

2019. augusztus 19., 15:06 , 969. szám

Borzsován augusztus 19-én délután vette kezdetét a IV. Hazahívogató Lecsófesztivál. Idén az egykori Borzsa-parti nyaraló adott otthont a rendezvénynek. A jó szórakozáshoz és az autentikus élmények begyűjtéséhez az időjárás is kedvező volt.

A rendezvényt Pál Zsanett nyitotta meg egy szatmári népdal eléneklésével. Ezt követően Fornosi D. Júlia, a rendezvény moderátora köszöntötte a fesztivál résztvevőit, illetve a meghívott vendégeket.

Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora köszöntőjében hangsúlyozta a település kiváló turisztikai adottságait, az egykori nyaraló területének lehetőségeit. Tovább folytatva reményét fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban – hiszen hazahívogató fesztiválról van szó –, hogy azok az emberek, akik rendelkeznek megfelelő eszközökkel és tőkével, hazajönnek külföldről, és megpróbálják ismét felvirágoztatni a nyaralót, s ezzel talán a település lakóinak megélhetéséhez is hozzájárulnának – fűzte hozzá. A lecsófesztiválról elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja a rendezvényt, hiszen az egész Kárpát-medencében ismerik ezt az ételt, és megannyi különböző receptúra alapján készítik el tájegységenként. Beszéde végén gratulált a szervezőknek, illetve így fogalmazott: „Nagyon remélem, hogy ez a fesztivál is előbb-utóbb névjegykártyája lesz majd Kárpátaljának.”

Fülöp Barna beregszászi magyar konzul a konzulátus nevében tisztelettel köszöntött mindenkit, majd a fesztivál találó elnevezésére utalva elmondta, hogy a hazahívogató kifejezés egyfajta pozitívumot hordoz magában. Ezt követően sok sikert kívánt a csapatoknak, és mindenki számára élménnyel telt nagyszerű szórakozást.

Ferenci József, Borzsova polgármestere köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a fesztivál szervezésében, illetve lebonyolításában. Elsősorban Seder Ilonának, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Borzsovai Alapszervezete elnökének, Csizmár Saroltának, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) alelnökének, a Borzsovai Polgárőrségnek, a részt vevő csapatoknak, akik vállalták a megmérettetést. Ezenkívül üdvözölte mindazokat, akik a „hazahívogató” szóra hallgattak, és hazaérkeztek a szülőfalujukba, illetve részt vettek a fesztiválon.

Seder Ilona, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy a 4 évvel ezelőtti kezdeményezés akkori célja is az volt, hogy minél több ember hazaérkezzen külföldről Kárpátaljára. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a Hazahívogató Lecsófesztivál egyben egy közösség-összekovácsoló rendezvény is. Örömmel mondta el, hogy míg az első fesztiválra 3, a másodikra 4, a harmadikra 6 csapat nevezett be, addig idén már 8-ra bővült a jelentkezők száma. Végül megköszönte a testvértelepülés delegáltjainak, a magyarországi Tiszaörs csapatának, hogy már második alkalommal vannak jelen a rendezvényen.

Ezt követően Csizmár Sarolta, a Falusi Vendéglátók Szövetségének elnöke üdvözölte a fesztiválozókat és a részt vevő csapatokat. Beszédében kiemelte, hogy „egy finom étel csodákra képes”. A fesztivállal kapcsolatban elmondta, hogy a rendezvény a falu fejlesztését irányozza elő és segíti. A településen már 15 éve foglalkoznak falusi vendéglátással, és a lecsó mindig szerepel a napi étkezési menüben – fűzte hozzá. A falusi vendéglátással kapcsolatban azt is kiemelte, hogy hatalmas előrelépés lenne a falu, illetve a térség életében, ha az jól és gazdaságosan működne. Emellett a nyaraló területén termálvízforrás is található. Remélem, az ilyen rendezvények, idevonzzák azokat a befektetőket, akik képesek megvalósítani a termálprojektet, és felépítik a településen a termálfürdőt – jegyezte meg. „A lecsófesztivál abban a tekintetben is egy nagyon jó rendezvény, hogy az emberek tanulhatnak egymástól, hiszen a csapatok különböző módon és különféle receptúrák alapján készítik el az ételt”. A KMTT kiemelten támogatja ezeket a rendezvényeket, idén is 10 olyan esemény kerül megrendezésre, amelyek megvalósítását a szervezet segíti – mondta el az alelnök asszony.

Szanyi György, a Borzsovai Református Egyházközség lelkésze háláját fejezte ki, hogy részt vehet a rendezvényen, majd a teremtés példázatán keresztül elmondta, hogy Isten úgy teremtette meg az embert, hogy ezen a világon mindene meglegyen, és azzal élni tudjon, illetve művelje azt. Tovább folytatva arra biztatta az egybegyűlteket, hogy ne a múlttal törődjenek, hanem a jelenben éljenek, és próbálják meg előmozdítani és fejleszteni a térség természeti adottságait. „Hiszen mi is teremthetünk valami olyasmit, amit az őseink teremtettek, mi is alkothatunk maradandót, amire majd nosztalgiázva néznek vissza.”

A rendezvényen tiszteletét tette még Bodonné György Erika, Tiszaörs polgármester asszonya, Berghauer Sándor, a KMTT alelnöke, Kádár Szilvia, a KMKSZ Halábori Alapszervezetének elnöke, Sas Katalin, a Borzsovai Általános Iskola igazgatója, illetve Ulásin Szuzanna, a Borzsovai Nefelejcs Óvoda vezetője.

Az ünnepélyes megnyitót kulturális programok követték. Először a Nefelejcs Óvoda gyerkőcei adtak elő népdalokat, majd az általános iskola növendékei színesítették a műsort különböző koreográfiákkal, de fellépett a Halábori Tiszavirág Tánccsoport, illetve a Kisbégányi Kultúrcsoport műsorát is megtekinthették a fesztivál résztvevői.

Ezt követően került sor a zsűri értékelésére és az eredményhirdetésre. A zsűri elnökének, Csizmár Saroltának a munkáját még további két zsűritag, Dóka Zsuzsanna (Nagymuzsaly) és Tar Zsolt (Borzsova) segítették. Csizmár Sarolta lapuknak elmondta, hogy milyen szempontok alapján kerültek pontozásra, illetve értékelésre a különböző lecsóételek. Először a csapatok által elfoglalt pavilonok autentikus jellegét értékelte a zsűri. Aztán a különböző recepteket, valamint elkészítési módszereket is figyelembe vették, illetve a tájegységek jellegzetességeit. Azt is értékelték, hogy mit tudnak a csapatok magáról a lecsóról, illetve hogy milyen recepteket ismernek. Az utolsó szempont pedig természetesen a lecsó ízvilága volt.

A 8. helyen a Borzsovai Nefelejcs Óvoda csapata végzett – hetet egy csapásra kolbászos lecsót készítettek. Az óvodai csapat egy különdíjat is elnyert a legérdekesebb és legautentikusabb pavilon díszítéséért. A Mezőgecsei Ügyes Asszonyok csapata szerezte meg a 7. helyet, házikolbászos lecsót készítettek. A 6. helyezést a Benei Kézművesek csapata kapta meg, akik hagyományos kolbászos-sonkás lecsóval rukkoltak elő. A Borzsovai Levendula csapat lett az 5. helyezett, ők szatyorás lecsót főztek. A 4. helyen a Borzsovai Községháza Mesterszakácsai csapat végzett rizsbombalecsó elnevezésű ételükkel. A 3. helyezést, a Borzsovai Falusi Vendégfogadók csapata nyerte el, akik kétféle lecsót is készítettek: házi füstölt kolbászos lecsót, illetve csirkemájas lecsót – ezzel is gazdagítva a fesztivál különlegességeit. A 2. helyezett tiszaörsi csapat egy nagyon különleges, a régiójukra jellemző lecsót tálalt a zsűri elé: cukkinis-kolbászos-tökös lecsót kakukkfűvel megbolondítva. Az első helyezett pedig a Borzsovai Konyha Ördögei csapat lett magyar parasztkolbászos lecsó családi recept alapján elnevezésű ételszerzeményükkel.

A rendezvény az eredményhirdetést követően a Dixieland együttes műsorával folytatódott, illetve éjszakáig tartó retródiszkóval zárult.

D. P.