Boldog születésnapot, Magyarország!

Szent István művét méltatták Tiszasalamonban

2019. augusztus 20., 15:37

Tiszasalamonban ünnepi istentisztelettel kezdődött a már hagyományos Szent István-napi megemlékezés, amelyen a helyi magyar közösség mellett többek között részt vett a két anyaországi testvértelepülés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákó és a Somogy megyei Szenna küldöttsége is. A templomban Sipos Miklós, Nyírjákó polgármestere két hímzett és bekeretezett igét adott át Kótyuk Zsolt tiszasalamoni református lelkésznek. Az ünnepség végén Salamon Gyula polgármester átadta a Szennai Önkormányzat 400 000 forintos támogatását a Tiszasalamoni Egyházközség vezetőinek.

Szent István királynak a református templom bejáratánál álló szobra körül folytatódott a helyi KMKSZ-alapszervezet és az egyházközség által 2011 óta minden évben megrendezett ünnepség, ahol a szétszabdalt, ugyanakkor Isten kegyelméből jövőképében mégis egységes magyar nemzetnek fontos jelképévé vált székely himnuszt énekelték el.

Palkó Katalin, a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke, a járási szervezet alelnöke köszöntötte a vendégeket.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke ünnepi beszédében a magyar államalapítás és a magyar államiság ezeréves folytonosságának emléknapján kiemelte: „Azt a hazát ünnepeljük ma itt, Kárpátalján, amely nemcsak egy jogi alapon szerveződő államalakulat, hanem egyre erősödő nemzeti mentsvára a szétszóratásban élő magyarságnak. Azt a hazát, amely felelősségteljesen gondolkodik mindazokról, akik a nemzethez tartozónak vallják magukat. S mi, akik az ország határain kívül élünk mégsem érezzük magunkat kívülállóknak, mert a nemzet egységéért, felemelkedéséért vívott küzdelemnek mi is részesei lehetünk.”

Salamon Gyula, Szenna község polgármestere elmondta, hogy második alkalommal vesz részt a szennai küldöttség Tiszasalamonban a Szent István-napi megemlékezésen. Március 15-én a két település iskolája együttműködési megállapodást írt alá Szennában, tehát már nemcsak az önkormányzatok, az egyházközségek és a falu között erősödik a kapcsolat, hanem a két iskola között is, ami nagy dolog, hisz minél több szálon tudnak segíteni egymásnak, annál inkább erősítik egymást.

Papp Simon Sándor József, Nyírjákó alpolgármestere beszédébe kiemelte: „Eljöttünk ünnepelni azokat, akik előttünk jártak az úton. Életük munkájával felépítették, vérük árán megtartották, szeretetükkel megújították szeretett magyar hazánkat. Erre a sikeres múltra érdemes minden magyar embernek büszkén emlékezni.”

Leskó Vivien Vanda Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét szavalta, majd Fedor Annamária, Hudák Zsófia Sára és Balogh Boglárka énekelt.

Az ünnepi rendezvény résztvevői megkoszorúzták Szent István szobrát, majd elénekelték a Szózatot.

dózsa