Külföldi rendszámú autók: kit és miért bírságolhatnak?

2019. augusztus 20., 20:30 , 969. szám

Augusztus 22-től Ukrajnában bevezetik a külföldi regisztrációjú (külföldi rendszámú) járművek tulajdonosaira a közlekedési eszközeiknek a megengedettnél hosszabb ukrajnai tartózkodásáért kiszabható emelt összegű bírságot. Az érintettek kilátásai nem nevezhetők éppen rózsásaknak.

A jogszabályok értelmében ideiglenesen legfeljebb tíz napig tartózkodhatnak Ukrajna területén külföldi regisztrációjú, elvámolatlan gépkocsik. Ha a szóban forgó jármű tíz napnál tovább, de legfeljebb 20 napig tartózkodik az ország területén, tulajdonosának mostantól az első szabálysértés alkalmával 8,5 ezer hrivnya bírságot kell fizetnie. Második alkalommal a bírság 17 ezer hrivnya lesz, s akár a tulajdonos jogosítványát is bevonhatják egy évre. A 20–30. nap közötti késedelemért kiszabható bírság összege 85 ezer hrivnya. A 30. napon túl a szabálysértés büntetése már 170 ezer hrivnya bírság vagy a jármű elkobzása.

Az új bírságok a személygépkocsikra és az üzleti hasznosítású járművekre egyaránt vonatkoznak. Emellett ha a tulajdonos átadja az ideiglenesen behozott járművet egy másik személynek, vagy amennyiben személygépkocsiját üzleti célokra használja, további 34 ezer hrivnya bírságra számíthat.

Ezenkívül érdemes tudni, hogy mostantól a rendőrség jogosult helyben megbírságolni az ellenőrzés céljából megállított külföldi rendszámú gépkocsi tulajdonosát. További rossz hír, hogy míg eddig a bírság egyszeri megfizetése mentesített a további felelősségre vonás alól, azaz lehetővé tette a jármű további használatát az ország területén, mostantól annyiszor szabható ki a bírság, ahányszor szabálysértésen érik a gépkocsi tulajdonosát.

Az új szabályozás nem érhette váratlanul az autós társadalmat, hiszen a Legfelső Tanács még 2018-ban elfogadta azt a törvényt, amely a büntetések szigorításával akar gátat vetni a külföldi regisztrációjú járművek behozatalának az országba. Az emelt összegű bírságokat egy átmeneti időszakot követően, 2019 májusában kellett volna bevezetni, ám a külföldi rendszámú autók nagy száma miatt a honatyák elhatározták, hogy további három hónap haladékot adnak az érintett járművek tulajdonosainak a vám megfizetésére.

A külföldi regisztrációjú járművek változatlanul igen jelentős számban vannak jelen az utakon. A Belügyminisztérium adatai szerint 600–800 ezer elvámolatlan gépkocsi lehet az országban. Erre való tekintettel Volodimir Zelenszkij elnök még júliusban rendkívüli ülésszak összehívására kérte a leköszönő VIII. összehívású Ukrán Legfelső Tanácsot, hogy a Rada elfogadhassa azt a törvényjavaslatot, mely újabb 90 nappal elhalasztotta volna az emelt összegű bírságok bevezetését. Az államfő elképzelése szerint ez idő alatt az új parlament megoldást találhatott volna erre a sokakat érintő problémára. A képviselők azonban figyelmen kívül hagyták az elnök kérését, így további halasztást az intézkedés bevezetésére már csak a következő, IX. összehívású Ukrán Legfelső Tanács adhat. Mindez azonban csak augusztus 29., az új parlament megalakulása után lehetséges, addig viszont kiszabhatók lesznek az emelt összegű bírságok.

Hogy mit tehetnek az érintett járművezetők, amíg összeül a parlament és megszavaz számukra egy újabb halasztást? Talán az lenne a legbölcsebb, ha néhány napig nem ülnének járművük volánja mögé, hiszen a kormányzat homályos ígéretei ellenére lapzártánkig semmilyen garanciát nem adtak arra vonatkozólag, hogy a hatóságok nem kezdik el a bírságolást.

Ami a jövőt illeti, megfigyelők szerint az új parlament akár az év végéig is elhalaszthatja az emelt összegű bírságok bevezetését, arra azonban egyelőre nem érdemes számítani, hogy a kormányzat végérvényesen lemond a szigorításról. Ezt már csak azért sem engedhetik meg maguknak a politikusok, mert nagy valószínűséggel feldühítenék azokat a polgárokat, akik korábban megfizették az igen jelentős vámot járműveik után. Az utóbbiak szempontjából valóban igazságtalan lenne, ha egyesek ki tudnának bújni a vámok megfizetése alól. Számukra már az is méltánytalannak tűnhet, hogy a külföldi regisztrációjú járművek tulajdonosai folyamatos nyomásgyakorlásukkal elérték, hogy most kedvezményesen vámolhatják el autóikat.

A fentiek az ukrán állampolgárságú gépkocsi-tulajdonosokra vonatkoznak.

(zzz)