Idén ünnepli ötödik születésnapját a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom

2019. augusztus 21., 11:25 , 969. szám

Székely Attila, a Családháló leköszönő országos szervezője köszöntője után a Kokas Banda és a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport szórakoztatta és táncoltatta meg a közönséget. A sok mozgás után vagy közben a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt lehetőségük volt kipróbálni rengeteg kézműves-aktivitást, mint például hímzés, gyöngyfűzés vagy frizurakészíttetés. A vidám alkalom végén pedig gyerekpezsgők durrantak, és a résztvevők együtt koccinthattak és fogyaszthatták el a közös születésnapi tortát.

„A Családháló 2011-ben jött létre. Idén ünnepelte nyolcadik születésnapját. Ez a kezdeményezés először csak egy online magazin volt, egy internetes magazinként működött. Néhány hónappal az alapítás után megfogalmazódott az igény egy úgynevezett „offline” közösségre, hogy ne csak az interneten legyünk elérhetőek, hanem személyesen is” – mondta el újságunknak Székely Attila, a Családháló leköszönő országos szervezője.

Maga a honlap elsősorban a családoknak és azoknak szól, akik családalapítás előtt állnak. Ami fontos, hogy napi hírek is megjelennek ezen az oldalon, illetve életmódportálként is szolgál ez a felület, mivel a felületen hasznos tanácsokkal látják el a böngésző szülőket. Sőt mi több, az olvasók mindig képben lehetnek a magyar kormány jelenlegi családpolitikájával kapcsolatban.

Ahogy telt-múlt az idő, a csapat folyamatos bővülésével a munkatársaknak sikerült kialakítani egy saját „brand”-et, amit természetesen a „Családháló” névvel láttak el, és mind a mai napig sikertörténetként könyvelik el a terv megálmodói. Ennek következtében elkerülhetetlen volt olyan események létrejötte, amelyeket nemcsak egyszer szerveztek meg, hanem egy olyan programsorozat alappilléreivé váltak, melyet sikerült az elmúlt 8 évben rendszeresen megrendezni. Ezek közül a legfontosabb talán a Családháló-díj, amely értelmében minden évben jutalomban részesülnek azok a résztvevők, akik a legtöbb energiát fordítják a családok és a gyermekek nevelésére és egészségére.

„Nagyon örülök annak, hogy 2019 márciusában Családháló-díjban részesíthettük a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületét” – nyilatkozta Székely Attila. Az elismerés annak okán jöhetett létre, hogy ilyen erős felelősségvállalással képviseltették magukat a kárpátaljai családok védelmében, valamint emberfeletti munkát és energiát fektetnek az itteni nagycsaládosok egybegyűjtésére és megmaradásuk segítésére.

Továbbá fontos megemlíteni egy másik szerveződés fontosságát is, ami nem más, mint a nagy népszerűségnek örvendő testvércsaládi mozgalom, melynek értelmében egy kárpátaljai magyar család „testvérként” kap egy anyaországi magyar családot, amellyel egy háromnapos alkalom alatt mindenhová együtt látogatnak el, mintha össze lennének kötve. Az együtt eltöltött idő alatt természetesen barátságok szövődtek, melyekhez nagyban hozzájárult a gyermekek baráti közvetlensége, s kiállva az idő próbáját még szorosabbra fűzte a véletlenszerűen egymás mellé „pakolt” családokat.

SD