Itthon és otthon

Olvasói levél

2019. augusztus 28., 09:46 , 970. szám

Meghatározó élményben volt részük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete elnökségének és tagjainak, akik egy kétnapos kiránduláson vehettek részt augusztus 24–25-én.

A Nevetlenfalu–Halmi határátkelőhelyet elhagyva első állomásunk a Szamos partján fekvő város, Szatmárnémeti volt, ahol örömmel tapasztalta a csapat, hogy közös nyelvünket és múltunkat a határok sem törölhetik el.

A következő állomásunk a XX. századi magyar irodalom egyik legmeghatározóbb személyiségének szülőhelye volt. Az Adyfalvának is nevezett Érmindszenten a költő szülőházát és a család későbbi kúriáját is megtekinthette a kiránduló közösség. A szülőház és az emlékmúzeum számos Ady Endre magánéletéhez, újságírói tevékenységéhez köthető dokumentumot, fényképeket, tárgyakat is felvonultat.

A költő életének második színhelye a nagykárolyi piarista gimnázium volt, így a csoport oda is ellátogatott.

Nagykároly első számú látnivalója a romantikus, régi lovagvárakra emlékeztető, impozáns Károlyi-kastély, mely gyönyörű angolparkjával, felújított dísztermeivel, gazdag gyűjteményeivel a régió kihagyhatatlan látványossága. A kastély parkjának közelében található épület oldalán emléktábla hívja fel az odalátogatók figyelmét, hogy ebben a házban született a magyar irodalom egyik legnagyobb írónője, Kaffka Margit.

Gazdag élményekkel telve érkezett a csapat Nagyváradra, ahol a szálláshely elfoglalása után séta közben csodálhatta a város központját, majd másnap egy pihentető éjszaka után részt vett a Magyar Kultúra Napjai Nagyváradon elnevezésű rendezvénysorozat utolsó napján, és megtekintette a nagyváradi várat, mely „Bihar megye legjelentősebb késő középkori és kora újkori műemléke”.

A kétnapos kirándulás végén minden résztvevő élményekkel gazdagodva térhetett haza, megerősödve abban a tudatban, hogy utazhatunk más országba, elválaszthat akár egy határ is minket egymástól, összeköt azonban a közös múlt, az azonos anyanyelv, mert itt is otthon vagyunk.

Ezúton is köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a KMKSZ-nek, hogy anyagilag is támogatták ezt a kirándulást.

Szabó Gabriella