Jazzfesztivál Ungváron

2019. augusztus 28., 11:49 , 970. szám

A Kárpátaljai Magyar Egyházi Kulturális Újjászületési Zene- és Képzőművészeti Credo Alapítvány vasárnap délután jazzfesztiválra hívta a műfaj kedvelőit. Az UngVár JazzFest elnevezésű rendezvénynek a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum udvara adott otthont. Eredetileg, amint a név is mutatja, az ungvári várban szerették volna megszervezni, de mivel ott balesetveszélyes a tető, az igazgatóság nem vállalta: a hangos zene akár cseréphullást válthatott volna ki. Az új helyszín, Ungvár központi részén, a református templomtól nem messze, az egykori ungvári vármegyeháza épületének belső udvara a hőség ellenére megtelt a dzsessz szerelmeseivel.

Ivaskovics József, az alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket és elmondta, szívműtétje után úgy érezte, hogy vissza kellene tekernie az időt.

– Az ember, amikor lemuzsikálja az egész életét, néha visszatekint, és egyszer egy ilyen nosztalgiaállapot tört rám, hogy anno mit is játszottam, a blues, a dzsessz világa... Az öcsém 2013-ban itthagyott bennünket, és halálának első évfordulójára 2014-ben megrendeztük az első jazzfesztivált az ungvári várban – idézte fel a szervezés előtörténetét Ivaskovics József, és elmondta, most is egy emlékkoncert jutott eszébe, hogy felidézzük a híres jazzmuzsikusokat, akik itt éltek Ungváron, Szmericskó Ferenc, Oleg Horal és mások alakját.

Amikor elkezdte szervezni a találkozót, és számbavette Ungváron a zenészeket, kiderült, hogy a hagyományos jazz művelői, sajnos, mind szanaszét vannak a nagyvilágban. De amikor jobban szétnézett, meglepetésére maradt itthon is sok jó előadó, így megkereste azokat.

Elsőként Bodnár Éva költőnő versét hallhattuk, amelyet Ivaskovics József az öccse emlékére megzenésített, és Varga Katicával együtt adott elő. Majd több száz éves, ismert dicsőítő dalok csendültek fel, köztük a Jöjj és lépj a vízbe című. Ezután Csákány Marianna karmester vezényletével a CREDO Alapítvány által működtetett  műhelyek – a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon Zenedéje, a szalókai Nyitnikék Művészeti Zeneiskola és a Reménység Református Kórus, a Kigejőci Gyöngykaláris Kórus­iskola és a felnőttek, valamint az Ungvári Református Kórus – léptek a színpadra. Előadásukban 4 imádságot hallhattunk.

Csákány Marianna kórusvezető lapunknak elmondta, hogy olyan spirituálé és gospel énekek csendültek fel, amelyeket korábban gyakran előadtak, de mostanában régen nem szerepeltek már a repertoárjukban.

– Jóska bácsinak egy nagy álma valósult meg azzal, hogy most közösen énekeltük el. Az Úr irgalma végtelen című dal nagyon kedves számomra, mert régen megismer­kedtem vele, majd feledésbe merült, de most jó érzés volt elővenni, hiszen a mondandója benne van a címében, hogy mennyire irgalmas az Úristen.

A fesztivál további fellépői között volt a Beregszász Dixieland Band. Az együttes tagjai egyébként zsúfolt turnét tudhatnak maguk mögött, és a jövőbeli programjuk is sűrű. Ungvárra vegyes repertoárral érkeztek, sanzonokat és indulókat is játszottak, de elhangzott néhány klezmer zeneszám, s mindent hamisítatlan dixieland stílusban adnak elő.

Majd az ungvári Tequila Band követte őket. Ők, mint mondják, minden jó zenét szeretnek, így egyre népszerűbbek. Klasszikus angolszász zenét, bluest, rock'n-rollt játszanak, de repertoárjukban a nagy klasszikusok dalai mellett jelen vannak a saját szerzeményeik is. Kedvelőik a megyeszékhely egyik ismert éttermében, a Kaktuszban találkozhatnak élő zenéjükkel.

A fesztivál felfedezettje az Azote együttes lett volna. Ivaskovics József elárulta, hogy akadt rájuk.

– Szoktam nézni a jazzműsorokat, és amikor meghallottam őket, felkaptam a fejem: ungvári zenekar a lembergi Leopolis Jazz Fest 2019 rendezvényen. Nem létezik! Erre kíváncsi vagyok! Megkerestem őket, és most itt vannak – meséli.

Az Azote nemrég alakult. A kollektíva alapját szakképzett zenészek alkotják, akik hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, nemcsak lokális, de nemzetközi téren is. Ungváron mindig ott vannak, ahol történik valami. Makszim Fides producer, szervező, zeneszerző sok ünnepséget szervez, és az amfiteátrum újjáélesztésén fáradozik. Az együttes tagjai Andrej Haszinec, Krisztina Azarhova, Ádám Eduárd, Rogyion Kakicsev. A lembergi sikeres szereplés után – ahová véletlenül hívták meg őket, mert nem jazzegyüttes, de kísérleteztek és jazzfeldolgozásban játszották a trackjeiket – hamarosan utaznak a Koktebel jazzfesztiválra, télen pedig a szomszédos európai országokban, azután tavasszal a távolabbiakban is turnéznak majd.

A hazai debütálás azonban elmaradt, mivel a színpad az udvar közepén, szabadtéren volt felállítva, a hirtelen jött záporeső pillanatok alatt elmosta a rendezvényt, fellépőket és közönséget egyaránt. Ugyancsak elmaradt Alekszander Uhács szaxofonos fellépése, aki kórházba került.

rv