Potápi a Felvidéken: A magyar kultúra és a néphagyomány a magyar közösségek megmaradásának alapja

2019. augusztus 28., 09:59 , 970. szám

A magyar kultúrára és a néphagyományra támaszkodás és továbbadásuk a külhoni magyar közösségek számára a megmaradás alapja – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagyidán múlt szombaton.

Potápi Árpád János erről a Kassához közeli településen megépült Ilosvai Ház ünnepélyes átadóján mondott köszöntőjében beszélt. A XII. Ilosvai-fesztivál keretében átadott épület mintegy 200 millió forint magyarországi támogatásból készült el, sok önkéntes munkájával. A jövőben tájházként, rendezvény- és népművészeti központként működő intézmény létrehozásának költségeiből mintegy 185 millió forintot fedezett a nemzetpolitikai államtitkárság.

Az államtitkár beszédében röviden felidézte a település történetét, majd szólt a történelem viharait ott átélő magyar közösségről, amely – mint mondta – egy biztos alapra, a magyar kultúrára támaszkodva tudott megmaradni. „Nemcsak a hamut őrizte (a helyi magyar közösség), hanem továbbadta a lángot” – fogalmazott Potápi. Rámutatott: a trianoni békeszerződést követő években nagy szüksége volt fogódzkodókra a helyi magyar közösségnek, s ilyen volt a színjátszás, majd a népművészet, amely által az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes közel félévszázados munkája során képviselte a felvidéki magyarság kultúráját, de jelen volt az egyetemes magyar kultúrában is.

Az Ilosvai Ház megálmodói, a településen egykoron tanítóként tevékenykedő Ilosvai Selymes Péter nevével fémjelzett népművészeti fesztivált is működtető Ilosvai Polgári Társulás és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetői az intézmény elkészültét úgy jellemezték, hogy a településen a Felvidék legnagyobb „néptáncműhelye” épült meg.

(MTI/Kárpátalja)