KMPSZ-táborok, 2019

2019. augusztus 29., 13:49 , 970. szám

Az idei nyár sem telhetett el a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) sokszínű táborai nélkül.

A változatosabbnál változatosabb táborok sorát a III. Tehetségtábor nyitotta, amelynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont. Az egyhetes program lehetőséget biztosított meglátogatni Kárpátalja történelmi vidékeit azon fiatalok számára, akik bekapcsolódtak az anyaországi Herman Ottó Biológia-, Hevesy György Kémia- és Teleki Pál Földrajz-földtan országos versenyekbe. E különleges héten 38 diák vehetett részt, akik felejthetetlen élményekkel gazdagodtak.

Az ének-, zene- és néptáncrajongók számára is kedveskedtek a szervezők, hisz ezen az éven már a XXIV. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor létrejöttét köszöntötték a résztvevők. Tizenöt kárpátaljai és magyarországi előadó foglalkozott egy héten keresztül 60 tehetséges gyermekkel, akik az elsajátított tudást egy zárókoncerten mutatták meg a nagyérdemű közönségnek.

2019. július 8. és 13. között szervezte meg a KMPSZ az immár 19 éves múltra visszatekintő Természetismereti és Természetvédelmi Táborát, mely 60 érdeklődő fiatalt vonzott az idei éven. Helyszínéül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrumának nagydobronyi képzési központja szolgált. A résztvevők készítettek zuzmótérképeket, megismerkedtek a fák kora megállapításának különböző módszereivel, testközelből figyelhették meg a denevérek különleges életmódját, kirándultak, betekintést nyertek a fénycsapdázás módszerébe, valamint a kullancsok világába is. Továbbá a gyerekeknek volt még lehetőségük talajvizsgálatokat végezni, „fecskendőháborút” vívni, és egy egészen különleges, „Darwin dolgozószobája” tematikájú szabadulószobát is kipróbálhatott minden táborozó.

A Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor 55 gyermek részvételével indult útjára. A tábor Karácsfalván, a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum bázisán került megrendezésre. Elsősorban olyan tanulók jelentkezését várták, akik érdeklődnek a magyar nép története, hagyományai, illetve művészete iránt (faragás, rajzolás, festés, agyagozás).

Huszonnegyedik alkalommal szervezett anyanyelvi tábort az Irka gyermeklap a szórványban elő gyermekek számára, melyre július 9–14. között a beregszászi főiskolán került sor. A tábor célja, hogy élő nyelvi közeget teremtsen azon gyerekek számára, akik nem magyar többségű településen élnek, de felmenőik között vannak magyarok, és/vagy magyar nyelvű iskolába, vasárnapi iskolába járnak. A XXIV. Anyanyelvi Irka-táborban 45, főként elemi iskolás korú gyermek vett részt, többek között Bustyaháza, Fancsika, Kőrősmező és Szolyva településekről.

Immár XX. alkalommal került megrendezésre az Abacus Matematikatábor 2019. július 29.–augusztus 3. között, melynek szintén a II. RF KMF adott otthont. Az 54 részt vevő fiatalt sokféle program és időtöltés várta: 3D-s nyomtatás, sportolás, társas- és számítógépes játékok, esténként pedig táncház és filmklub is várta az érdeklődőket. Egy tábor akkor igazi, ha van benne kirándulás is. Idén a nagyszőlősi Szelíd Lovas Központba és a királyházi Nyalábvár romjaihoz látogattak el az ifjú matematikusok.

Ez év nyarán a szervezők a Keresztyén Balázs Olvasótáborba olyan jelentkezőket vártak, akikhez közel áll az irodalom, az olvasás, a kreatív gondolkodás. Az olvasás, a próza és líra jegyében megszervezett foglalkozásokon szövegeket értelmeztek, dolgoztak fel és dramatizáltak a fiatalok. Az olvasás jegyében idén 40 fiatal bújta a könyveket és lapozta az olvasnivalót egy héten keresztül.

Végezetül, de nem utolsósorban az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány idén is fontosnak tartotta, hogy a kárpátaljai gyermekek is részesülhessenek az Erzsébet-táborok nyújtotta élményekben. Kárpátaljáról összesen 6 turnusban nyaraltak a gyerekek: 4 turnusban azok, akik a KMPSZ tanulmányi vetélkedőin jó eredményeket értek el, valamint az őket kísérő tanárok, továbbá 2 turnusban azoknak is lehetőségük volt pancsolni a Balatonban, akik ukrán vagy vasárnapi iskolákban tanulják a magyart mint idegen nyelvet. Csoportonként 220 gyermek és 30 kísérő vehetett részt a zánkai üdülésen.

Simon Dávid