Oklevélátadóval zárult a számítástechnikai képzés

Hasznos tudást a tapasztalt generációnak

2019. szeptember 4., 10:10 , 971. szám

Skype, Messenger, Facebook, e-mail ... és még hosszan sorolhatnám azokat az alkalmazásokat, melyek használata sokunk számára természetes, sőt mindennapi, azonban a negyven éven felüli generációnak egyáltalán nem az. Az eligazodás pedig egyre fontosabb a virtuális világban, hiszen például sok hivatalban már jól működik az elektronikus időpontfoglalás. Akiknek viszont nincs ilyen tudásuk, azok továbbra is utazhatnak kilométereket csupán egy időpontért. De ott vannak a távoli rokonok, akik, sajnos, nem tudják bekapcsolni onnan a messzi távolból a nagyi számítógépét, telefonját.  A „KárpátHáló” Egyesület a Rákóczi-főiskolával együttműködésben ezért 30 órás ingyenes, magyar nyelvű számítógép-használó alapismereti képzést indított ez év júliusában a szépkorúak számára. Augusztus 30-án pedig azért gyűltek össze mindazok, akik hűségesen kitartottak, hogy átvegyék okleveleiket.

Már fél órával az átadó előtt jól öltözött idősekkel telt meg a főiskola Győr terme. Nemcsak az informatikai fogalmakkal, de egymással is megbarátkoztak a szépkorúak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy közös csoportot hoztak létre online felületen, hogy tartsák egymással a kapcsolatot, s megosszák egymással az éppen aktuális programokat, eseményeket. Volt, aki viccesen jegyezte meg, miszerint nem bánja már, hogy itt a szeptember, mert végre feláll az unokája a számítógéptől, és így ő ülhet a helyére. Puszta kíváncsiságból néhány friss oklevelest magam is megkérdeztem, azonban nehezen tudtam olyan dolgot mondani, amiről ne tudnának, ne hallottak volna. Beszéltünk a képek elmentésétől megkezdve az e-maileken át a számítógépes vírusokig szinte mindenről.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (JA) irodaigazgatója, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Felnőttképzési Központjának vezetője elmondta, a Felnőttképzési Központ 2004 óta azon dolgozik, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb képzést, ezáltal segítve az itt élőket a jobb életminőség kialakításában, a boldogulásban.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF rektora reményét fejezte ki, hogy a tanfolyam által számos olyan akadályt sikerült leküzdeniük a jelenlévőknek, melyek a gördülékeny kapcsolattartás és a szépkorúak közé tornyosultak. „Ha a megszerzett tudás nem lenne elég, a későbbiekben szeretnénk folytatni a tanfolyamot, sőt, mi több, ki kellene terjeszteni Kárpátalja más pontjaira is, mert a XXI. század egy virtuális világ, s aki nincs a hírhálón, az nem tud kapcsolatot teremteni” – mondta az elnök asszony, majd mindenkinek azt kívánta, hogy ízlése és mértéke szerint használja az itt kapott tudást.

Madarász Sándor, a „KárpátHáló” Egyesület elnöke arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt látták meg azt a hiányt, miszerint létezik a felnőttképzés, de ott olyan emberekkel foglalkoznak, akik még mindig munkába akarnak állni. A „KárpátHáló” Egyesület képzéseiben azok az idős emberek vehetnek részt, akik szeretnék nyugdíjas éveiket tartalmasan eltölteni, kihasználva az informatika nyújtotta lehetőségeket.

A felszólalásokat követően a szépkorúak átvehették okleveleiket, majd kitöltöttek egy rövid kérdőívet, mely a tanfolyam megítélését mérte fel. Beregszászi István tanár úr munkáját sok tanítvány méltatta, külön kiemelve az irányukba tanúsított türelmét. Beregszászi tanár úr lapunknak elmondta, hogy 2017-ben volt az első, s ez immár a második képzés. Három témakörben tartott előadásokat: számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, valamint a számítástechnikai eszközök felépítéséről. Mint mondta, nagyobb türelemre van szükség az idősekkel való foglalkozás során, gyakrabban kell megismételni a feladatokat, de ugyanúgy ők is elsajátítják az ismereteket. A kurzust konzultációval zárták, ahol mindenki kapott feladatot, és a sikeres megoldás esetén tekintették lezártnak a tanfolyamot.

Tóth János