Százmilliárdot utaltak haza a külföldön dolgozók

2019. szeptember 5., 20:33

A külföldön dolgozó ukránok az év eleje óta több mint 100 milliárd hrivnyát utaltak haza – jelentette az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nyomán a korreszpondent.net.

Az idei esztendő első hét hónapjában a természetes személyek Ukrajnába irányuló devizaátutalásainak volumene 13,2%-kal 106,3 milliárd hrivnyára nőtt, ami a hivatalos árfolyamon 4,2 milliárd amerikai dollárnak felel meg.

A Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztérium weboldalán az NBU idevágó adataira való hivatkozással közölték azt is, hogy az ukrajnai átutalások összegének növekedése – a háztartások vásárlóerejének növekedésével, a fogyasztói piac mérsékelt árdinamikájával, a fogyasztói hangulat jelentős javulásával, a fogyasztói hitelek magas arányával és a nem élelmiszer jellegű termékek importjának növekedésével együtt – a belföldi kereskedelem bővülésének egyik meghatározó tényezője.

A portál emlékeztet, hogy 2018-ban az Ukrajnába irányuló átutalások 19%-kal növekedtek az előző évhez képest, és elérték a 14 milliárd dollárt. Az Európa és Közép-Ázsia országaiba küldött pénz egynegyedét Ukrajnába utalták át.

(korrespondent.net/Kárpátalja)