Egy nyelvet beszélünk

Olvasói levél

2019. szeptember 7., 22:04 , 971. szám

Együttműködési megállapodást írtak alá a magyarországi, az erdélyi, a kárpátaljai és a felvidéki lelki elsősegély telefonszolgálatok vezetői Salgóbányán, 2019. szeptember 1-jén. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) XXXII. Országos Találkozóján majd’ 300 segítő szakember és a sajtó képviselőinek jelenlétében létrejött ünnepélyes megállapodás arról szól, hogy a szolgálatok egymással és a magyarországi LESZ-szel még szorosabb kapcsolatba kerültek. Közös képzések, konferenciák, jó gyakorlatok átadása, személyes kapcsolattartás keretében szeretnék a közös célt – a bajbajutott hívók segítését – megvalósítani.

„Bizonyított, hogy az érzelmek beszűkítik a tudatot, és ilyenkor a többnyelvű készség is alapvetően visszaszűkül az anyanyelv használatára. A legfontosabb ilyen helyzetben, hogy a rászorulók anyanyelven kapjanak segítséget.

A LESZ számára nagyon fontos a kisebbségi létben, a szórványban élők problémái iránti érzékenység. Ez növeli a hazai társadalom toleranciakészségét, identitástudatát. A visszahatást tekintve pedig a közös fellépés óriási lehetőséget rejt például a nemzetközi konferenciákon való megjelenés területén is” – közölte dr. Varga Gábor, a LESZ elnöke.

A konferencián méltatták az 5 éves fennállását ünneplő Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot, annak ügyelőit, segítőit. Kárpátalján 2014 óta kérhető lelki segítség magyar nyelven. A helyi segítőkből álló közösség 2016-ban kezdte meg munkáját. A magyarországi és a felvidéki szolgálatokkal együtt állandóan elérhető a nap bármely időszakában. Telefonszámaik: 0956008005 és 0976008005.

Török Orsolya
szolgálatvezető