A család szobrásznői szemmel

2019. szeptember 9., 11:01 , 972. szám

Kezdetét vette a VI. Nemzetközi Szobrásztábor a Pro Arte Munkács Civil Szervezet szervezésében Királyfiszálláson (Szolocsin). Az idei táborban egy különleges témát dolgoznak fel az alkotók: a család értéke került terítékre a nők szemén keresztül. Így az idei alkalommal négy különböző országból érkeztek női kőszobrászok, akik két héten keresztül dolgoznak megalkotván a különleges remekművet, mely ezen értékekre hívja fel a figyelmet.

Matl Árpád, a Pro Arte Munkács Civil Szervezet vezetője elmondta: „Szervezetünk 2013 óta szervez Kárpátalján táborokat. Két részre osztottuk a táborainkat: van egy Visegrádi Négyes kiegészülve Ukrajnával, illetve van a Kárpátaljai Nemzetközi Szobrásztáborunk, amely immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Édesapám a kulturális és eszmei részét szervezi, én pedig a technikai részét vállaltam magamra. Az idei éven olyan szobrásznőket hívtunk meg a táborunkba, akik ugyanazon értékeket képviselik, mint mi. Például a család számukra is fontos, hiszen minden alkotónak már van gyermeke, családja.”

A szervezők minden évben igyekeznek meghatározott téma szerint dolgozni: idén a család fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, ezen belül a női szerepvállalásra, így most nem véletlen, hogy öt különleges szobrásznő lett az alkotó.

Matl Péter, a tábor főszervezője elmondta:

– Ez már a hatodik nemzetközi szobrásztáborunk, amikor is egy nagyon különleges dologba vágtuk a fejszénket, hiszen csak nőket hívtunk meg. Megvallom őszintén, féltünk kicsit, hogy nem lesznek-e néha „hisztisek” a női szobrászok, de nagyon kedves, aranyos kollégák, akik komoly erőfeszítéssel faragják a szobrokat.

– Miért pont a család a téma?

– Azt látjuk, hogy a világ nagyon gyorsan változik, és vele együtt bizonyos értékek is, nekünk viszont nagyon fontos, hogy a család mint institúció megmaradjon. Megmaradjanak a tradicionális értékeink, hogy a nők vállaljanak gyermekeket, s hogy gyarapodjunk.

A mostani táborba egy magyar, két ukrán, egy cseh és egy spanyol szobrászművész érkezett. Rostás Beáta magyarországi szobrászművész kérdésünkre elmondta: „Én úgy gondolom, ez egy nagyon különleges dolog, hogy nemcsak nők vagyunk, hanem kőfaragó szobrászok. Nemcsak főzni van lehetőségünk, és szeretni a férjünket, hanem mindezt megmutatni az alkotáson keresztül. Én azt gondolom, hogy a család témában az anyaság egy nagyon különleges szerep, és nagyon örülök, hogy részt vehetek ezen a szimpóziumon.”

Rhea Marmentini, aki Spanyolországból érkezett, kérdésünkre kifejtette: „Én a családot ökoszisztémaként mutatom be, amit két ember kapcsolata hoz létre, és itt nemcsak a gyerekre gondolok, hanem mint egy összetettségre, amely két ember között létre tud jönni. Szerintem nagyon fontos a családi érték megőrzése” – vallja a spanyol művész.

Az idei alkotásokat Kárpátalján belül Tiszapéterfalva és kistérsége fogja kapni, és egy alkotással gyarapodik majd a tábornak helyet biztosító Királyfiszállás is.

VE/VT