Kárpát-medencei orvoskonferencia Aknaszlatinán

2019. szeptember 11., 17:47 , 972. szám

A megyénk magyar ajkú egészségügyi dolgozóit tömörítő Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) tagjai mellett a Kárpát-medence szinte minden elcsatolt magyarlakta régiójából érkeztek vendégek arra a nemzetközi orvoskonferenciára, amelyet szombaton tartottak Akna­szlatinán, és amely a IX. Dr. Novák Endre Napok keretében zajlott a nagy múltú bányásztelepülésen.

A megnyitón jelen lévő több mint 200 fős hallgatóságot elsőként a KMEDT elnöki tisztségét immáron két évtizede betöltő dr. Csík Adalbert Ferenc köszöntötte, aki arról beszélt, hogy a Kárpát-medencei magyar ajkú egészségügyi dolgozókat tömörítő Magyar Egészségügyi Társaság (MET) az elmúlt közel három évtized során a szakmai fejlődés lehetősége mellett egyfajta identitástudat-erősítő feladatot is betöltött. Ez elsősorban abban teljesedett ki, hogy az anyaországból és az elcsatolt területekről az ilyenfajta konferenciákon évről évre részt vevő doktorok az ilyen fórumokon a nemzeti hovatartozást, az isteni hitet és a kölcsönös megbecsülést is igyekeznek megélni és erősíteni egymásban. Csík Adalbert Ferenc felelevenítette a konferencia névadójának, dr. Novák Endrének az életútját, akinek a nevét viseli az Ungvári Megyei Kórház is.

A himnuszok elhangzását követően Heczel Jázmin, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola 11. osztályos tanulója adta elő Wass Albert A bujdosó imája című versét.

Köszöntötte a konferencia résztvevőit Csizmadia Alexandra, Magyarország beregszászi  konzulja, dr. Kellermayer Miklós, a MET leköszönő tiszteletbeli elnöke, Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, Kocserha János, Aknaszlatina alpolgármestere is. Sari József köszöntőbeszédében arról szólt, hogy jó lenne, ha a Kárpátalja különböző régióiban működő kórházak felvennék az egykori jeles, történelmi múlttal bíró elődök, kitűnő doktorok nevét, mint például az ungvári Novák Endréét vagy a beregszászi Linner Bertalanét.

A MET elnöki tisztségét az idei évtől ellátó dr. Galuska László az emberi erőforrások  miniszterének, dr. Kasler Miklósnak a jókívánságait tolmácsolta a hallgatóság felé.

Az egészségügy helyzetének különféle ágazatait bemutató szakmai előadások előtt Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke tartott beszámolót az általa irányított szervezet működéséről. Előadásában külön megemlítette azt a tényt, hogy a szövetség az elmúlt évben és az idén is megemlékezett a Vérke-parti városban és megyeszerte is nagy megbecsülésnek örvendő dr. Linner Bertalan sebész főorvosról, akinek az idén októberben lesz halálának 50. évfordulója, és ebből az alkalomból is tartanak majd jubileumi megemlékezést. Még egy, nem igazán egészségügyi témát feltáró előadásra is sor került, amelyben Dupka György történész, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke tárta a hallgatóság elé azoknak a kutatásoknak az eredményeit, amelyeket ő és munkatársai végeztek az elmúlt közel fél évszázad során az egykori gyűjtőtáborokba elhurcolt kárpátaljai áldozatok sorsáról.

Az anyaországi és külhoni előadók mellett hazai doktorok is nagy érdeklődésre számot tartó előadásokat tartottak. Ilyen volt például dr. Szircsák Erzsébetnek, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) professzorának a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztikai és kezelési lehetőségeit taglaló előadása, dr. Riskó Sándornak, az UNE docensének a krónikus szívelégtelenség kezelési módszereiről szóló előadása, illetve dr. Debreczeni Krisztiánnak, az UNE doktorának az asztma diagnosztikájáról és kezelésének alapelveiről szóló érdekfeszítő előadása.

Az orvosi témákat feltáró előadás-sorozat végén Monspart Sarolta, az ismert egykori sokszoros tájfutó-világbajnok, a budapesti Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa szokásához híven megtornáztatta és sajátos humorával megnevettette az ekkorra kissé már elfáradt hallgatóságot.

A szakmai konferenciát követően a résztvevők ellátogattak az Aknaszlatinai Szoborparkba, ahol az ottani alkotások és emlékművek megtekintése mellett Kocserha János alpolgármester tartott beszámolót Aknaszlatina és az ottani sóbánya múltjáról és jelenéről, majd a jelenlévők ökumenikus istentiszteleten vettek részt a Szent István-plébániatemplomban.

Az eseményekben gazdag nap végén a résztvevők bankettel búcsúztatták el a napot.

Jakab Lajos
badalói családorvos, a konferencia résztvevője