XXV. Összmagyar Cserkésztalálkozó

Olvasói levél

2019. szeptember 13., 08:49 , 972. szám

Negyedszázados jubileumát méltatta a Kárpát-medencei öregcserkész-társadalom augusztus utolsó napjaiban Budapesten. Rögtön az első este kellemes meglepetésben volt részünk: fogadásunk tiszteletére a nálunk fiatalabb cserkészek spontán előadott mini színjátszóműsorral leptek meg minket. Ők valamennyien Észak- és Dél-Amerika magyar származású (netalán kettős) állampolgárai. Volt, aki Washingtonban született, de ma már Pesten él, volt Sao Pauló-i magyar házaspár és Zsu-Zsu, aki Caracast váltotta fel Budapestre.

Csapatküldöttségünk négy tagja, Krucsanica István, Földessy Miklós, Petróczy Iván János és jómagam vágtunk neki a magyar öregcserkész-találkozónak (MÖT), közösen képviselve a munkácsi 10. Sz. Munkácsy Mihály Öregcserkészcsapatot. Zemkó Tibor csapatparancsnok sziszifuszi munkájának köszönhetően vendégszereplésünk létrejött, amiért utólag is köszönettel tartozunk neki. A szállásunk a budai Bi Pi Villa Hostel volt, minden kényelemmel ellátva, amiért a házigazdákat illeti a köszönet.

Az előadások közül kiemelkedett dr. Virág András csapattiszt­nek (cst.), az Összmagyar Cserkésztalálkozó elnökének előadása, aki rendkívül szuggesztíven ecsetelte a jelenlegi helyzetet, amely nem is olyan rózsás, mint amilyennek gondolnánk, a fiatalokat ugyanis nem nagyon vonzza a vallásos alapon is funkcionáló cserkészélet, az okostelefonok egyelőre itt-ott erősebbnek bizonyulnak az egészséges kikapcsolódásoknál.

A Rákóczi című történelmi feldolgozás Gelencsér László cst. előadásában számunkra büszke emelkedettséggel hatott, hogy mást ne mondjak, Munkács város neve többször hangzott el, mint bármely más helységnév, pedig azokból is volt egynéhány. Dr. Ferencz Mária, alias Manna, Bi-Pi (Baden Powel) cserkészalapító utolsó éveiről tartott magvas előadást, ebből tudhattuk meg, hogy az angliai születésű Bi-Pi Afrikában, Kenyában halt meg 1942-ben.

Jeff Kimball cégvezető a környezetvédelemről, újrahasznosításról értekezett – magyarul. Az amerikai születésű, de magyar felmenőkkel nem rendelkező szupermenedzser úgy beszél magyarul, mint én vagy Ön, tisztelt Olvasó, ami a magyar feleségnek is köszönhető, úgyhogy üde színfolttá vált előadása remek időtöltést jelentett számunkra. Járt már Ukrajnában, Kijevben és… Munkácson is, jól tájékozott az itteni viszonyokat illetően.

Végzetül még annyit, hogy az első esti amerikai „koncert” után a második estén a Kárpát-medencei határon túliaké volt a főszerep. Csapatunk nevében Petróczy Iván János – Mária-nap lévén – Schubert Ave Máriáját adta elő latinul – nagy sikerrel.

Reméljük, jövőre újra találkozunk, mi, cserkészek.

Fedeles Jenő,
Munkács