Gazdasági szabadság: Csekély javulás Ukrajnában

2019. szeptember 15., 08:17

Ukrajna három pozíciót javítva korábbi helyezésén a 135. lett a világ 165 országát és régióját rangsoroló Gazdasági szabadság a világban – 2019 jelentésben, amelyet a Bendukidze Free Market Center és a Fraser Institute tett közzé – jelentette a liga.net és az UNIAN hírügynökség.

A rangsort hagyományosan Hongkong és Szingapúr vezeti, a sereghajtó pedig Venezuela. Az európai országok közül egyedül Ukrajna maradt a gazdaságilag legkevésbé szabad országok csoportjában. Csekély javulás tapasztalható olyan mutatók terén, mint a kormány nagysága, a nemzeti valuta megbízhatósága és a nemzetközi kereskedelem szabadsága, miközben a jogrendszer és a szabályozás terén visszalépés következett be.

A helyzet változatlanul a pénz megbízhatósága (159. hely a világon) és a szabályozás (125. hely) terén a legrosszabb, míg a legjobbnak a kormány nagysága tekintetében (43. hely) bizonyult.

A gazdasági szabadság szintje Ukrajnában 2011-ben és 2012-ben volt a legmagasabb a pénz megbízhatósága terén elért jobb mutató (6,04 és 6,42 a tízes skálán), valamint a jogrendszerért kiérdemelt valamivel magasabb pontszám (4,96 és 4,80) révén. Azonban története során Ukrajnának még egyszer sem sikerült elhagynia a gazdaságilag legkevésbé szabad országok csoportját. Összehasonlításképpen: Grúzia először 2005-ben került be a gazdaságilag szabad országok közé, s azóta – a 2009-es esztendő kivételével – Tbiliszi mindannyiszor ebben a csoportban végzett.

(unian.ua/Kárpátalja)