A gyermek nevének megváltoztatásáról

2019. szeptember 17., 10:37 , 972. szám

„Egyéves gyermekem a férjem nevét viseli. Kezdeményezhetem, hogy a gyermek vegye fel a lánykori nevemet még mielőtt hivatalosan is kimondanák a válást?”

– A Családi törvénykönyv (Cstk.) 145. cikkelye értelmében a gyermek vezetéknevéről a szülők közösen döntenek. Ugyanez vonatkozik a névváltoztatásra is: önnek szüksége lesz az apa beleegyezésére. Ezen a helyzeten a válás sem fog változtatni, hiszen a Cstk. 141. cikkelyének második pontja egyértelműen kimondja, hogy a válás, az egyik szülő különélése gyermekétől nem korlátozza szülői jogait.

A Cstk. 145. cikkelyének 3. pontja úgy rendelkezik, hogy amennyiben a szülők között vita támad a gyermek nevéről, a vitát a gyámhatóság vagy a bíróság döntheti el.

A Cstk. 148. cikkelyének 3. pontja értelmében, ha változik a szülők egyikének neve, megváltoztatható a gyermek neve is, ehhez azonban mindkét szülő hozzájárulása szükséges. Ha az egyik szülő ellenzi a névváltoztatást, a vitában a gyámhatóság vagy a bíróság illetékes dönteni. Ilyenkor a hatóságok és a bíróság azt mérlegelik, hogy mi szolgálja inkább a gyermek érdekeit.

Összefoglalva: kezdeményezheti a gyermeke névváltoztatását, de ehhez szüksége lesz a férje hozzájárulására, hacsak a bíróság meg nem fosztja őt a szülői jogaitól. Ha nem tudnak megegyezni, forduljanak mindjárt a bírósághoz. A bíróság úgyis bevonja az ügybe a gyámhatóságot.

hk