Új elnököt választott az Alkotmánybíróság

2019. szeptember 18., 20:16 , 974. szám

Ukrajna Alkotmánybírósága (KSZU) új elnökévé az eddigi helyettest, Olekszandr Tupickijt választotta meg – jelentette az Ukrajinszka Pravda a testület sajtószolgálata nyomán. 

Tupickij 2013 óta alkotmánybíró, a testületbe még Viktor Janukovics akkori elnök nevezte ki. 2018. március 15. óta a KSZU elnökhelyetteseként működött.

Az Alkotmánybíróság elnökének új helyettese Szerhij Holovatij lett. Holovatijt 2018 februárjában választották alkotmánybírává az előző elnök, Petro Porosenko kvótája alapján.

Az elnököt és helyettesét a KSZU különleges plenáris ülésén választották meg titkos szavazással. Az Ukrajna Alkotmánybíróságáról című törvény értelmében Tupickij és Holovatij három évig töltheti be új hivatalát.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, a KSZU május 14-én felmentette tisztségéből az akkori elnököt, Sztanyiszlav Sevcsukot. A felmentés okául az etikai bizottság határozata szolgált, amely megállapította, hogy a testület vezetője fegyelmi vétségeket követett el. Az Alkotmánybíróságot azóta Natalija Saptala irányította, akiről a portál azt írja, tudvalévő, hogy 2014-ben a Legfelső Tanács a felmentését indítványozta a Viktor Janukovics elnök idején elkövetett szabálysértések miatt. Sevcsuk utóbb bűncselekménynek, „alkotmányellenes puccsnak” nevezte eltávolítását, amely mögött Petro Porosenko elnököt sejtette.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)