Új kísérleti pályázati rendszer indul

2019. szeptember 19., 12:19 , 973. szám

– Mit kell tudni az új pályázatról?

– A magyarországi Digitális Jólét Program szellemiségével össz­hangban, elő szeretnénk segíteni Kárpátalja, digitális szempontból is elmaradott, magyarlakta régióinak, elsősorban falvainak felzárkózását.

A pályázati rendszer célja, hogy olyan támogatást nyújtson a családoknak, amiből megvalósítható az optikai kábellel való csatlakozás az internethálózatba, valamint legalább 2 havi internet-előfizetés.

A magyar családok túlnyomó többsége jelenleg még nem rendelkezik szélessávú internettel. Ennek alapvető oka a nagysebességű hálózatok kiépítetlensége, illetve a lakosság anyagi helyzete.

Az utóbbi időben néhány szolgáltató már elkezdte a szélessávú optikai kábelhálózat kiépítését, amelyen keresztül 20-100Mbit/s sebességet tudnak biztosítani előfizetői díjtól függően. Ez már lehetővé teszi a televízióadások, benne a magyar televízió adásainak, illetve a helyi magyar nyelvű adás, a TV21 minőségi szolgáltatását is.

Az optikai hálózathoz való csatlakozás díja szolgáltatóként és településenként eltérhet, de legtöbb esetben mintegy 800-1000 hrivnyát tesz ki. Az előfizetői díj a legalacsonyabb sebességen mintegy 140 hrivnya havonta. A nagyobb sebességű kapcsolat ára némileg magasabb. A pályázó maga dönti el, hogy milyen sebességű szolgáltatást szeretne a jövőben, de annak legalább a 20Mb/s sebességet el kell érnie. (Inkább a 40-50Mb/s a javasolt, mert abban esetenként már a TV csomag is felár nélkül benne van.) A bekötési és kéthavi előfizetési költséget az Alapítvány felvállalja, de a szolgáltatás további fenntartása, illetve esetleges bővítése már a pályázót fogja terhelni.

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány a magyar lakosság modern információs csatornával való ellátottságának növelése céljából szeretne támogatást nyújtani ehhez.

– Mit kell tennie annak, aki részt kíván venni a pályázaton?

– A pályázni kívánóknak el kell menniük abba az általuk választott szolgáltató cégbe, amelyiktől az optikai internetszolgáltatást szeretnék kapni, és be kell szerezniük a cég szándéknyilatkozatát arról, hogy amennyiben a Jótékonysági Alapítvány kifizeti a bekötés és 2 havi szolgáltatás díját, készek bekötni a pályázót az optikai hálózatba. Ez a szándéknyilatkozat a szolgáltatóknál található, vagy letölthető az alapítvány honlapjáról.

Ezzel a szándéknyilatkozattal, személyi igazolvány, adószámigazolás és magyarigazolvány birtokában a pályázat az alapítvány regionális irodáiban benyújtható.

Tudni kell, hogy egy lakcímről (egy családból) csak egy pályázat nyújtható be. Csak azok pályázhatnak, akik rendelkeznek számítógéppel és/vagy modern digitális (Smart) televízióval, vagy más internethez csatlakoztatható digitális eszközzel, és még nem rendelkeznek szélessávú optikai kapcsolattal.

A pályázatot kísérleti jelleggel hirdetjük meg. Annak benyújtására 2019. szeptember 20-tól 2019. október 20-ig van lehetőség.

– Milyen egyéb tudnivaló van a pályázattal kapcsolatban?

– Fontos, hogy egy lakcímről (egy családból) csak egy személy pályázhat. Előnyös, ha az adott településről minél több bekötési igény érkezik, így a szolgáltató cég inkább motivált a bekötések elvégzésében.

Kizárólag optikai kábeles szolgáltatás iránt lehet pályázni. Előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyekben a szolgáltató és a szolgáltatás sebessége lehetővé teszi a televíziós csomagok közvetítését, különös tekintettel a TV21 csatornára.

A kísérleti pályázat lezárultával szolgáltató cégenként összesítjük az igényeket, majd az Alapítvány szerződést köt a szolgáltatókkal a pályázó javára. Ezután az Alapítvány megpályázza a szükséges összeget, majd átutalja az érintett cégeknek, amelyek elvégzik a pályázó részére a szükséges munkákat, amit az Alapítvány felé igazolnak.

Egyelőre nem ismert, hogy mekkora igény fog mutatkozni az optikai hálózathoz való kapcsolódás terén. Ebben a körben mintegy 1000 pályázó támogatására lehet mód, azonban a kísérleti pályázat sikeres lebonyolítása esetén annak folytatására a következő évben sor kerülhet.

2019.09.15.

Gulácsy Géza,
a „KMKSZ” JA igazgatója