A kormány felmentette Vjatrovicsot

2019. szeptember 20., 09:33 , 974. szám

A miniszteri kabinet szeptember 18-i ülésén felmentette hivatalából Volodimir Vjatrovicsot, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet (UIMP) igazgatóját, aki 2014 óta vezette az intézményt – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A strana.ua Makszim Buzsanszkijra, a Nép Szolgája parlamenti képviselőjére hivatkozva azt írja, a felmentésre „a felek közös megegyezésével” került sor.

Vjatrovics nyílt felhívást tett közzé, amelyben felsorolta az UIMP élén elért eredményeit, megjegyezve, a miniszterelnök biztosította őt arról, hogy az intézet megőrzi státuszát, formátumát és tevékenységének irányvonalait.

Volodimir Vjatrovicsot 2014. március 25-én nevezték ki az intézet élére. Elemzők korábban az igazgató menesztését a Kijev és Varsó közötti viszony rendezésének egyik feltételeként emlegették a történésznek az ukrán nacionalista mozgalommal kapcsolatos kijelentései miatt.

A sajtó felhívja a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetésben 130 millió hrivnyát különítenek el az UIMP működésére, ami lényegesen több mint amennyiből 2019-ben gazdálkodhat az intézet, s több mint a duplája a 2018-as állami támogatásnak.

(pravda.com.ua/strana.ua/Kárpátalja)