Felhívás középiskolai vetélkedőre

2019. szeptember 23., 11:01 , 973. szám

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziu­ma és Szakközépiskolája Wallenberg nyomán címmel, 11. alkalommal vetélkedőt hirdet magyarországi és határon túli középfokú oktatási intézmények tanulói számára.

A vetélkedőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, a Gábor Zita Alapítvány támogatja.

A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: a magyarországi zsidó–nem zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismerése, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon, és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. A veszteségek megismerése, melyet a vészkorszak okozott az ország számára. Fontosnak tartjuk az ezen konfliktusok jelenre vonatkozó hatásaival való foglalkozást is.

Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység, Trianon és következményei.

Online jelentkezés 2019. november 8-ig lehetséges a Raoul Wallenberg Egyesület honlapján: www. wallenbergegyesulet.hu

A vetélkedőre 3 fős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését várjuk. Egy intézményből több csapat is jelentkezhet. Kérjük, hogy csapatnévnek olyan, egy szóból álló fantázianevet válasszanak, mely összhangban áll a vetélkedő szellemiségével és mellőzi a szélsőséges, gyűlöletkeltő szavakat.

A vetélkedő részei: A csapatok előzetes feladatai: 1. Egy minimum 3, maximum 5 perces film készítése a vetélkedő bármely kérdéskörével kapcsolatosan, amelynek bemutatására a regionális elődöntőn kerül majd sor. A technikai minőséget a zsűri nem értékeli. 2. Egy facebook-profil üzemeltetése. A feladatról a regisztráció lezárását követően küldünk részleteket és szempontokat.

Regionális elődöntők: A regisztrált csapatok 2020. január 27. és február 7. között a szervezők által megadott – a jelentkezők számától függő – helyszíneken (vidéki, határon túli városokban vagy Budapesten) vetélkednek. A feladattípusokról, valamint a felkészülést segítő ajánlott szakirodalomról a csapatokat a regisztrálás lezárását követően tájékoztatjuk.

Döntő: A regionális elődöntők első helyezettjei jutnak a kétnapos döntőbe, melynek tervezett időpontja 2020 márciusa. A döntő tervezett helyszínei között szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a vetélkedő témáival kapcsolatos budapesti helyszínek.

A döntőbe jutott csapatoknak és felkészítő tanáraiknak a szervezők biztosítják a szállást és az étkezést.

A döntő díjazása: az első helyezett csapat és felkészítő tanáruk svédországi, a további legjobb csapatok külföldi utazáson vehetnek részt.