A bírósági illetékről

2019. szeptember 24., 10:18 , 973. szám

„Meg kell fizetni a bírósági illetéket, ha panaszt nyújtok be a nyugdíjam összegének felszámítása miatt?”

– A bírósági illetékről című törvény értelmében a bírósági illetéket az ország egész területén meg kell fizetni kereset, panasz vagy kérelem benyújtásakor, bírósági dokumentumok kiadásakor, illetve bizonyos típusú határozatok elfogadásakor.

Amennyiben természetes személyek nem vagyoni követeléssel fordulnak a közigazgatási (adminisztratív) bírósághoz, a bírósági illeték mértéke a kereset benyújtásának évében – a január 1-jei helyzet szerint – munkaképes korú személyeknek megállapított létminimum 0,4 részének felel meg, ami idén 768,40 hrivnyát tesz ki. Az I. és II. kategóriás rokkantak mentesülnek az illeték megfizetése alól. A bíró a felperes kérelme nyomán határozhat úgy, hogy felmentést ad a bírósági illeték megfizetése alól.

Lehetőség van arra is, hogy a természetes személy ne a bíróságon, hanem a nyugdíj felszámítását végző hivatal felettes szervénél emeljen panaszt ügyében. Ebben az esetben nem kell illetéket fizetnie. Igaz, peren kívüli eljárás esetén csekély a valószínűsége annak, hogy kedvezően bírálják el ügyét.

hk