Romantique – romantikus dallamok fuvolára és gitárra

Török-Papp Tímea és Bernáth Ferenc koncertje

2019. szeptember 25., 12:14 , 974. szám

Bernáth Ferenc Artisjus és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas gitárművész, gitártanár és zeneszerző állandó partnerével, Török-Papp Tímea fuvolaművésszel adott nagy sikerű koncertet Ungváron a Megyei Filharmóniában szeptember 20-án. A koncert a reneszánsztól napjainkig zseniális válogatást mutatott be a fuvolára és gitárra írt csodaszép romantikus dallamokból két kiváló zenész tolmácsolásában. A koncertprogramot egy Valentin-napi fellépés alkalmából állították össze, de akkora siker lett Magyarországon, hogy már szinte az egész országba kaptak meghívást. Ezúttal viszont itthon is bemutatta a méltán sikeres összeállítást Bernáth Ferenc, aki az ungvári járási Tégláson született, Csapon járt zeneiskolába, majd az Ungvári Művelődési Szakközépiskolában, Szmericskó Ferenc gitárművésznél tanult, és a Harkovi Állami I. P. Kotljarevszkij Művészeti Egyetemen szerzett diplomát, ahol idén megszerezte a zeneművészet kandidátusa tudományos fokozatot is.

A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete által szervezett koncert elején a szervezet elnöke, Balogh Lívia köszöntötte a klasszikus gitármuzsikát kedvelő közönséget. Az elnök asszony elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni, és a jövőben egy-egy koncert erejéig haza szeretnék hívni azokat a befutott, híres zenészeket, előadóművészeket, akik az Ungvári járásból vagy Ungvárról indultak el, hogy szülőföldjükön is bemutathassák művészetüket. Közülük elsőként a téglási ifj. Bernáth Ferenc gitárművészre esett a választás, aki még ma is a KMKSZ Téglási Alapszervezetének a tagja. Ugyanakkor feleségével és két fiával Budapesten él, ahol az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola tanszakvezető gitártanára és egyben a Vienna Konservatorium Budapest Zeneművészeti Egyetem gitártanára is, és rendszeresen koncertezik az anyaországban és külföldön egyaránt. Balogh Lívia elmondta még: „Bernáth Ferenc repertoárja a klasszikus zene mellett a népzenére és a dzsesszre is kiterjed. Nem csupán zenetanár, bár az elmúlt években 55 diákja nyert el rangos zenei eseményeken díjakat, hanem több díjjal elismert zeneszerző is.”

Bernáth Ferencnek egyébként ez az ötödik nagyobb szabású ungvári koncertje volt, amelyek között volt szólókoncert és szimfonikus zenekarral kísért koncert is. Ezúttal viszont egy olyan partnert hozott magával, akivel 15 éve játszanak együtt. A Romantique koncert ír, angol és középkori magyar szerelmes dallamokkal kezdődött, majd többek között Nino Rota-, Pergolizzi-, Joaquin Malats-, Roberto Di Marino-, Astor Piazzolla- és Guy Bergeron-művekkel folytatódott. Felcsendült a nyarat idéző Summer Samba is, valamint Bernáth Ferenc művei közül is kettő, a Fantázia Virtuozi és a Kék rózsás lány című csodaszép darabok.

Végül Bernáth Ferenc köszönetet mondott a koncert megszervezéséért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek és személy szerint a szervezőknek. Elmondta, hogy karrierje kezdetén pont a KMKSZ akkori kulturális titkára, néhai Riskó György szervezte első koncertjeit, neki, illetve rajta keresztül a KMKSZ-nek köszönheti pályafutása kezdetét is.

A közönség többször is visszatapsolta a művészeket, akik végül ősbemutatóként eljátszották Szlatinay Sándor Rózsafa nyílik az ablakom alatt című dalát is.

A koncert végén fiatal gitárosok és egykori ismerősök, barátok álltak hosszasan sorban, hogy gratulálhassanak a művészeknek a nem mindennapi zenei élményért. Azért Bernáth Ferenc szakított időt, és adott egy rövid interjút lapunknak.

Badó Zsolt