A vegyszeres gyomirtás kézi eszközei

2019. szeptember 25., 09:09 , 974. szám

A gyomirtó szerek kijuttatását a gyümölcsültetvényekben többféleképpen végezhetjük. A megfelelő módszert vagy módszereket az ültetvény kora, állapota, egyéb jellemzői s mindemellett a pénztárcánk vastagsága határozza meg. Az alábbiakban a gyomirtó szerek kijuttatásának kézi módszereit mutatjuk be.

Kis gazdaságokban a kézi permetezés is kivitelezhető és hatékony megoldást jelenthet, bár nem feledkezhetünk meg a képzett, gyakorlott munkaerő hiányáról, ami hátráltató tényező lehet. A kézi permetezőgépek számos típusa eltérő technológiát kíván, ráadásul szem előtt kell tartani, hogy nem minden permetezőgép alkalmas a gyomirtó szerek kijuttatására.

Következzenek a kézi permetezőgépek típusai!

1. Mechanikus háti (pumpás, azaz „kacsálós”) permetezőgépek. Ezek a permetezőgépek a legelterjedtebbek a háztáji gazdaságokban. Legfontosabb és egyben egyetlen előnyük, hogy olcsón beszerezhetők és csekély a fenntartási költségük. Hátrányaik közé tartoznak a folyamatosan változó nyomás, minek következtében eltérő mennyiségű – hol több, hol kevesebb – vegyszer kerül ki egy adott területre, a durva cseppméret, az elsodródás veszélye. Ez egy fiatal, 2-3 éves ültetvénynél kifejezetten veszélyes, mivel nagy dózisban az engedélyezett gyomirtó szerek is a gyümölcsfák pusztulását okozhatják. Következésképpen, a permetezőgépeknek ez a típusa gyümölcsösökben gyomirtó szer kijuttatására nem alkalmas, s nem is javasolt a felhasználása erre a feladatra.

2. Motoros háti permetezőgépek. A motoros permetezőgépek igen elterjedtek a helyi zöldségtermesztők körében. A gyümölcstermesztők is előszeretettel használják a növényvédelmi kezelésekkor, mivel gyors és hatékony munkát tesz lehetővé. Viszont gyomirtó szerek kijuttatására, ha lehet, ne használjuk, mivel a magas váltakozó nyomás, s az elsodródás fokozott veszélye miatt nem alkalmas erre a feladatra.

3. Elektromos háti permetezőgépek. Ezek a gépek egyre elterjedtebbek, mivel sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek – mindenekelőtt egyenletes nyomást és megfelelő cseppméretet biztosítanak –, s használatuk kifejezetten kényelmes. A permetezőgépeknek ehhez a típusához kapható úgynevezett „harang” szórófej, mely kifejezetten a gyomirtó szerek kijuttatására szolgál. Ha tehetjük, mindenképpen ezt használjuk. Ezen permetezőgépekkel egy átlagos munkanapon 2-3 ha ültetvény gyomirtása végezhető el. Átlagosan 40–60 liter permetlével kell számolnunk egy hektárnyi terület kezeléséhez. Elmondható tehát, hogy ezekkel a gépekkel a gyomirtás megoldható, viszont nem gazdaságos, viszonylag nagy vegyszerigényű.

4. Kézi akkumulátoros (elemes) permetezők – CDA ULV-porlasztós technológia. Az utóbbi években óriás sikernek örvend az európai országokban. A gép egyszerű felépítésű, vagy akkumulátor, vagy elemek szolgáltatják az energiát, amely meghajtja az elektromos üzemű szivattyút. A mechanizmus szabályozható nyomáson speciális ULV-porlasztókba juttatja a vegyszert. A CDA ULV-technológia változtatható nyomást, mikro-szórófejes kijuttatást jelent, azonos cseppméretben, nagyon alacsony mennyiségben, és nagy koncentrációban. Fő előnye a gyomirtás hagyományos technológiájával szemben, hogy míg ott a magas nyomással képzett vegyszercseppek mérete a néhány mikrontól a több száz mikronig terjedhet, addig CDA-technológiával egységes a cseppméret, nincs turbulencia, kicsi az elsodródás veszélye, kevesebb a veszteség, és több a célba jutott vegyszer. Kis és nagyüzemekben egyaránt használható, s egyre elterjedtebb eszköz. A szerkezet gyors elterjedésének legfőbb oka a takarékos vegyszerfelhasználás, mivel 4–16 liter/ha permetlé elegendő. Egyre több kiegészítővel és alternatív megoldások alkalmazásával kerül forgalomba, így igyekeznek a gyártók kielégíteni a felhasználói igényeket. Elterjedését hátráltathatja a beszerzési ár. A legegyszerűbb készülékek ára 40 ezer forintnál kezdődig, míg egy komolyabb, nagyobb ültetvényekben használható típus ára 300 ezer forint körül mozoghat.

Molnár Ádám
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa