Zelenszkij tagadta, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá

2019. szeptember 25., 17:00

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kijelentette szerdán New Yorkban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem gyakorolt nyomást rá júliusi telefonbeszélgetésükkor – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál.

„Senki sem gyakorolhat rám nyomást, mert egy független ország államfője vagyok. Rám a világon csak egy ember gyakorolhat nyomást, a fiam, aki hatéves” – jelentette ki Zelenszkij orosz újságírók kérdésére válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy kezdeményezi-e a Donyec-medencei válság rendezésével foglalkozó úgynevezett normandiai formátumnak a kibővítését, azaz szándékozik-e meghívni az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát a tárgyalásokra, azt válaszolta: egyelőre a négy normandiai ország (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország) lát munkához. „Hogy mi fog ezután következni, meglátjuk” – tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy Zelenszkij nem állt meg, hanem menet közben beszélt az őt követő orosz újságírókkal, hol ukránul válaszolt, hol ukránul kezdte mondandóját, majd oroszul fejezte be.

Az ukrán hírportál szerint a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij „magán- és bizalmas beszélgetésnek” nevezte a Trumppal folytatott telefonbeszélgetést. Ezt arra a kérdésre válaszolta: lát-e összefüggést az Ukrajnának hadiipari kiadásokra szánt amerikai pénzügyi segély visszatartása és a Joe Biden volt amerikai alelnök elleni nyomozásra vonatkozó követelés között. Kitérő választ adott arra is, akarja-e, hogy a telefonbeszélgetésük leiratát nyilvánosságra hozzák. Erre mindössze annyit felelt: „meglátjuk”.

Az ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszaka alkalmából látogatott New Yorkba, a tervek szerint még a nap folyamán négyszemközt tárgyal Donald Trumppal.

A találkozóra épp az Egyesült Államokban kibontakozó belpolitikai botrány közepette kerül sor, amelybe akaratán kívül Ukrajna is belekeveredett. A múlt héten az amerikai sajtóban olyan információk láttak napvilágot, hogy Donald Trump a telefonbeszélgetéskor személyes indokból nyomást gyakorolhatott Zelenszkijre, hogy a fő demokrata elnökválasztási riválisának tartott Joe Biden és fia, Hunter ellen indítson vizsgálatot – emlékeztetett az ukrán hírportál. Hunter Biden korábban egy bizonytalan tulajdonú és korrupciógyanús, magánkézben lévő gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt, és a cégtől jelentős pénzátutalásokat kapott. A sajtóhírek szerint Trump „Kijevet megzsarolva” visszatartotta egészen szeptemberig az Ukrajnának már a törvényhozás által is jóváhagyott katonai célú pénzügyi támogatást. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Donald Trump ellen.

Ukrán elemzők szerint Kijevnek az az érdeke, hogy kikeveredjen az amerikai belpolitikai botrányból, és mind a republikánus, mind a demokrata oldallal egyformán jó kapcsolatban legyen.

(MTI)