Honcsaruk: Decemberben állapodhat meg Ukrajna az IMF-fel

2019. szeptember 30., 14:16

Ukrajna decemberben írhat alá új együttműködési programot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – közölte Olekszij Honcsaruk miniszterelnök a Facebook közösségi oldalon megjelent videoüzenetében, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

„A kollégák a tekintélyes világszervezettől azért jártak Ukrajnában, hogy megbeszéléseket kezdjenek velünk egy új, három évre szóló megállapodásról. Ez a kezdete a tárgyalásoknak, amelyek még legalább néhány hónapig tartani fognak, egészen addig a pillanatig, amíg a terveink szerint decemberben alá nem írjuk az új programot” – mondta el Honcsaruk.

A miniszterelnök hozzátette, az új program aláírásáig több tárgyalási fordulóra kerül sor. Így néhány hét múlva az ukrán kormány kulcsminiszterei felkeresik az IMF amerikai székházát, ahol a várakozások szerint sikerül előzetes megállapodást elérni az új program tartalmáról és szerkezetéről.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az IMF soros értékelő missziója szeptember 12–26. között vizsgálódott Kijevben. A nemzetközi pénzintézet részéről a kijevi tárgyalások eredményeiről szólva elmondták, hogy a tárgyalások néhány héten belül folytatódhatnak. Az Ukrán Nemzeti Banknál (NBU) mintegy 5–10 milliárd dolláros hitelre számítanak, amelyből az első kétmilliárdos részletet még az idei év végén lehívná Ukrajna.

Az UNIAN által megkérdezett szakértők közel 10 milliárd dollár keretösszegű, 2–4 évre szóló EFF (Extended Fund Facility) kiterjesztett finanszírozási program aláírására számítanak az IMF és Ukrajna között.

(unian.ua/Kárpátalja)