Ilyen volt szeptember utolsó vasárnapja Badalóban

2019. október 2., 12:27 , 975. szám

Szeptember 29-én a badalóiak egy nagyon sokrétű családi-közösségi napot szerveztek a településükön. A közösséget formáló családi nap mellett átadásra került a 15 millió forintból – anyaországi támogatással – felújított és átalakított, immáron a világhírű költő nevét viselő Badalói Petőfi Sándor Kulturális Központ is. Az eseménysorozat palettáját tovább bővítette, hogy a badalói futballpályán került idén megrendezésre a beregszászi járási labdarúgókupa döntője a felnőtt korosztályban és az ifjúsági csapatok között is.

Az esemény megnyitóján, a 14.00 órakor kezdődött hálaadó istentiszteleten, amelyen Buhajla József ungvári, illetve Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzulok is jelen voltak, Sápi Zsolt, a Badalói Református Egyházközség lelkésze adott hálát a község területén az idén sikeresen megvalósított rekonstrukciós munkálatokért és fejlesztésekért.

Az istentiszteletet követően a község iskolája, a Badalói Gróf Gvadányi József Általános Iskola falán helyezték el, illetve koszorúzták meg a Szabó házaspár – Szabó Ferenc és Szabó Ágnes – emléktábláját. A Szabó házaspár tanított először a szovjet időkben magyar nyelven a település iskolájában, Ági néni magyar nyelvet és irodalmat, férje, Ferenc pedig számtant oktatott. A tanár házaspár munkáját tovább méltatva beszédet mondott Erdélyi Károly, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal egykori elnökhelyettese, illetve dr. Nagy Károly nyugalmazott orvos.

Ezt követően a meghívott vendégek és a község lakosai átvonultak az átadásra szánt épület elé, ahol aztán Szilágyi Mátyás és Péter Csaba UMDSZ-es megyei képviselő, a Kárpát Ház Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának az elnöke, illetve Szalai Imre, Badaló polgármestere közösen avatták fel a Badalói Petőfi Sándor Kulturális Központot. Az épület bejáratánál egy emléktábla is elhelyezésre került a költő arcképével, amelyet ünnepélyes keretek között megkoszorúztak.

Az újonnan átadott épület megtelt vendégekkel. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a járási, testvértelepülési vezetők, valamint a KMKSZ és az UMDSZ helyi képviselői.

Szalai Imre ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki az említett támogatásokért Potápi Árpád Jánosnak, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkárának és Bujdosó Jánosnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kárpátaljai Főosztálya vezetőjének, valamint Péter Csabának és Tóth Győzőnek. Ezt követően elmondta, hogy ebben az évben a központ átadásán kívül megtörtént a templom teljes külső felújítása, a buszmegálló rendbetétele, illetve sikerült felépíteni két teljesen új óvodát is a település számára. Bizakodó volt a jövőt illetően, további megvalósításra váró projektként említette a határátkelő létrehozását Badaló és Tarpa között.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke felszólalásában kiemelte, hogy a községi tanácsok önerőből nem tudnak nagy projekteket megvalósítani, azonban – az anyaországnak köszönhetően – változások álltak be ezen a téren. A továbbiakban reményét fejezte ki, hogy az új ukrán elnök valóban a nép érdekeit szem előtt tartva fogja a politikáját megvalósítani, illetve a decentralizációs reformmal kapcsolatban azt kívánta, hogy a község kezdeményezési készsége további fejlődést eszközöljön a település életében.

A vasárnapi badalói eseménysorozat hajnalig tartó táncmulatsággal ért véget, amelyen a Bózsár zeneker szolgáltatta a talpalávalót.

D.P.