Kárpátalja ezer arca mutatkozott be az örök városban

2019. október 2., 16:41 , 975. szám

Fotókiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel, népzenei kultúrműsorral és gasztronómiai kóstolóval mutatkozott be vidékünk szeptember 27-én a Római Magyar Akadémián az olasz közönség előtt. Az esemény – amely egy rendezvénysorozat első állomása – célja szűkebb pátriánk történelmi, kulturális és jelen társadalompolitikai helyzetének bemutatása volt.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő és a Sodró Jótékonysági Alapítvány közös programjának első állomása Róma volt. A szervezők a rendezvény által kívánták felhívni az európai közösségek figyelmét a kárpátaljai magyarság helyzetére.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő, a rendezvény védnöke elmondta: „Nagyon örülök annak, hogy elindult a Kárpátalja ezer arca című programunk, amelynek része a Kárpátaljáról szóló fotókiállítás. Kárpátalja egy csodás régió, csodás tájakkal, gazdag kulturális örökséggel és olyan kultúrával, amely egyedivé teszi. A Kárpátalja ezer arca program pedig azért fontos, mert a nemzetközi közönségnek elsősorban az európai nagyvárosokban bemutatja Kárpátalját nemcsak mint tájegységet, hanem gasztronómiailag, kulturálisan is, és beszélgetünk arról is, hogy milyen helyzetben van jelenleg a kárpátaljai magyarság. Fontos, hogy lássák azt is, hogy jelen helyzetben mit élünk át, miket élünk meg, s a mostani körülmények között milyen harcok árán tudunk megmaradni ebben a szép régióban” – mondta a program védnöke.

Váradi Enikő, a program szervezője, a Sodró Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta: „Azt gondolom, hogy egy hiánypótló kezdeményezés született kultúrdiplomáciai tekintetben vidékünk bemutatása révén. Az elmúlt hónapokban a nemzetközi sajtó is felfigyelt a kárpátaljai magyarságra a különböző politikai események kapcsán. A program által igyekeztünk komplex képet adni szűkebb pátriánkról. Örülünk annak, hogy ebbe olyan előadókat is sikerült bevenni, akik hiteles képviselői a kárpátaljai magyar kisebbségnek, valamint hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban partnerre leltünk, illetve a Római Magyar Akadémiában is, akikkel együtt ezt a programot meg tudtuk valósítani.”

A Kárpátalját és a kárpátaljai magyar kisebbséget bemutató rendezvény alkalmával dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő és dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélgettek. A kerekasztal-beszélgetés során a kárpátaljai magyar kisebbség történetéről, kulturális, oktatási és gazdasági helyzetéről s azokról az aktuális kisebbségi harcokról esett szó, melyeket az elmúlt időszakban vívott a kárpátaljai magyar közösség.

A program további részében Bocskor László fotográfus Az én Kárpátaljám című kiállítása volt megtekinthető. Ezt követően a Sodró együttes Kárpátalja ezer arca című koncertműsorát láthatta a közönség, melyben a kárpátaljai magyar népzene és néptánckincs mellett ruszin, román, szlovák és hucul zene és táncok is bemutatásra kerültek. Az est zárásaként pedig kárpátaljai gasztronómiai kóstolóval várták az érdeklődőket.

Az olasz közönség pedig aktív résztvevője volt mind a beszélgetésen elhangzottaknak, mind pedig a kulturális programnak. Az esemény nagy sikert aratott az örök városban.

A program társszervezője a Római Magyar Akadémia volt. A Kárpátalja ezer arca projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósulhatott meg.

KE/
Fotó: Bocskor László