A tripsz kártétele a paradicsomon

2019. október 2., 11:44 , 975. szám

Az idei esztendő nyarának időjárása igen kedvezett a tripszek tömeges elszaporodásának. Ezúttal nemcsak az uborka- és a paprikatermesztő gazdák panaszát lehetett hallani arról, hogy képtelenek kiirtani kártevőket, de még egyes paradicsomtermesztők számára is nagy károkat okoztak ezek az apró állatkák. A szakirodalom azt írja, a tripszek fő tápnövénye hajtatásban az uborka és a paprika. Azonban az utóbbi évtizedek forró nyarai elősegítették a tripszek tömeges felszaporodását a paradicsom­állományokban is. Nem ritka, hogy egy-egy fóliasátor teljes termése szinte eladhatatlanná válik, mivel az érett paradicsombogyók úgy néznek ki, mintha aranyporral hintették volna be őket.

 

A tripszek életmódja

A tripszek apró (1-2 mm testméretű), szabad szemmel alig, főként gyors mozgásukról felismerhető, szúró-szívó szájszervű rovarok, színük sárga vagy barnássárga. Soknemzedékű, rejtett életmódot folytató állatok, amelyek növényházakban folyamatosan szaporodnak. Évente 8-10 nemzedékük is kifejlődhet. A nőstény a tojásait a virág vagy a levél bőrszövetébe süllyeszti. Négy lárvastádium ismert, ebből az utolsó kettőt a talajban, táplálkozás nélkül töltik, majd a kifejlett egyedek ismételten károsítanak.

 

Kártétel a paradicsomon

A tripszek szívogatása nyomán a leveleken apró, ezüstös foltok jelennek meg. Tartós kártételük esetén a levelek színe ezüstös csillogásúvá, szürkésfehérré változik, majd sárgulnak, végül pedig elszáradnak. A növények növekedése visszamarad, termőképességük csökken. A paradicsombogyó felületén hálózatos hegesedés alakul ki. A hegek a kocsány környékén a leggyakoribbak, súlyos fertőzés esetén az egész termésre kiterjednek, olyan látványt nyújtanak, mintha aranyporral lenne behintve a bogyó. Ezáltal a termés veszít a piaci értékéből, szinte eladhatatlanná válik. Mivel a tripsz a paradicsom-bronzfoltosság vírusának (TSWV) közvetítője, így a termésen vírusos tünetek is megjelenhetnek. A vírusfertőzés következtében a paradicsom ízetlenné válik.

 

Védekezés

A védekezésnek mindenképp a megelőzésen kell alapulnia. Több teendőnk is van ezen a téren: két kultúra között a fóliasátrak talajának fertőtlenítésével elpusztíthatjuk a talajban élő egyedeket, valamint a fóliasátor légterének kezelésével a felszínen lévőket. Ezenkívül folyamatosan gyommentesen tartva a fóliasátor környékét, elejét vehetjük a tripszek tömeges bevándorlásának a fóliasátorba.

A tripszek rajzásának megfigyelésére jól bevált a kék és sárga ragacsos fogólapok használata, amelyeket a fóliasátor ajtajának illetve a szellőztetők közelébe helyezünk ki.

A tripszek elleni kémiai védekezés igen nehéz feladat, elsősorban azért, mert rejtett életmódot folytatnak. Emiatt a kontakt szerekkel történő permetezés szinte teljesen eredménytelen. A teljes populációnak csak kis részét sikerülhet ily módon kiirtani, amivel bizony semmivel nem vagyunk előrébb a védekezést tekintve. Igazán jó hatást a felszívódó permetszerek alkalmazásával érhetünk el, de csak abban az esetben, ha a kezeléseket ismétlődő jelleggel alkalmazzuk. Vagyis nem elég csak az egyszeri védekezés, hanem 3-5 naponta meg kell ismételnünk. A felszívódó permetszerek közül a Spintor (2 ml/10 l víz), a Mospilan (5 g/10 l víz), az Actara (5 g/10 l víz) eredményesen alkalmazható. Azonban ügyeljünk a permetszerek megbízható forrásból történő beszerzésére, valamint a helyes töménység mellett az előírt dózis (lémennyiség) betartására. Kifejlett állományra áranként (100 négyzetméterenként) legalább 10 l permetszert kell kijuttatni.

Tihor-Sárközi Mónika,

a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza