A Zinedin nyerte a Kocsis 90 Kupát

Magyar–ukrán barátság a focipályán is

2019. október 2., 08:01 , 975. szám

Kocsis Sándor, a legendás Aranycsapat egykori tagja ez év szeptemberében lett volna 90 éves. Ki ne ismerné az FC Barcelona világhírű csapatát? Azonban arról már kevesen tudnak, hogy a Barca mítosza akkor született, amikor az ötvenes években három magyar csatár, köztük Kocsis Sándor is a klubban játszott. Kocsis Kőbányáról indult és a futball élvonalába jutott egy olyan világban, ahol a háború okozta nehézségek miatt egyáltalán nem volt könnyű az élet.

A legendás labdarúgóra emlékezve szervezte meg a Kocsis 90 Kupát Magyarország Beregszászi Konzulátusa, melyre a beregszászi Barátság Stadionban került sor. 18 gyermek- és ifjúsági csapat mérte össze tudását ezen a kiváló sportünnepen. A selejtezőkre szeptember 29-én, vasárnap került sor, míg az elődöntőket és a döntőt másnap, hétfőn játszották.

A sportesemény kezdetén Szi­lágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntötte az ifjú labdarúgókat és az őket elkísérő szakmai stábokat, valamint a szurkolókat. A főkonzul elmondta, hogy ennek a sporteseménynek az a célja, hogy mindenki nyerjen, mert nagyon fontos a sport, a mozgás, egy olyan szellem kialakulása, mely az egyetértésről, egymás segítéséről, a nemes vetélkedésről szól, s melyre az egész életben szükség lesz. „Magyar–ukrán barátság, barátság a fociban – ez a mai nap mottója”  –  mondta a főkonzul.

Bíró Tibor, a Helikon szálloda igazgatója köszöntőjében visszaemlékezett arra, hogy ő is kb. 11 éves lehetett, amikor elkezdett focizni. Harminc éve tartanak össze egy olyan csapatot, amellyel hetente háromszor edzenek.  Amikor lejönnek a pályáról, a gyerekek érdeklődve kérdezik tőle, hogy mi volt az eredmény. Bíró Tibor erre a következőképpen válaszol: „Győztünk! A győzelmen azt értem, hogy egészségesen élünk, kialakul egy baráti kapcsolat. Persze, a foci a győzelemről szól, de a győzelem azt jelenti, hogy senki nem sérült meg, és mindenki egészségesen él.”

A beszédeket követően a gyerekek birtokba vették a pályákat, s akik éppen nem játszottak, figyelték a selejtező történéseit. A lelkes szülők és szurkolók a tribünről buzdították a kicsiket. A Zinedin csapat már a csoportkörben nagyon „bekezdett”, hiszen 8-1, 7-0, 7-0 arányban nyert ellenfeleivel szemben. A lelkesedés a továbbiakban sem enyhült, így a Zinedin meg is nyerte a kupát, második Minaj, harmadik Kisvárda csapata lett. Az edzők kiválasztották a torna legjobb játékosát, aki Jármoluk Olekszandr lett. A fiatalok mellett az idősebbek is megmérkőztek, a stadion műfüves pályáján három csapat versenyzett: a református, a görögkatolikus egyházak csapatai, a közigazgatás csapata, valamint a konzulátus fociegyüttese mérte össze tudását. Ezt a minibajnokságot a közigazgatás csapata nyerte.

 A díjak átadásában dr. Kovács Barnabás volt spanyol főkonzul is részt vett, aki a Kocsis 90 Kupa jogtulajdonosa. Dr. Kovács Barnabás poszterkiállítást is szervezett, ahol a néhai futball-legenda  életének egy-egy eseményét láthattuk.

Kulcsár Ferenc beregszászi magyar konzul, a torna főszervezője lapunknak elmondta, hogy a Kocsis 90 Kupa egy rendezvénysorozat része, mely Spanyolországból indult, s mely során Kocsis mellszobrát is felavatták Budapesten.  „Az, hogy a kupa itt került megrendezésre, mondhatni a véletlen műve, ugyanakkor óriási megtiszteltetés” – mondta a főszervező, és hozzátette, hogy a csapatok és az edzők részéről is maximális az elégedettség. Kiemelte még a főszervező Olekszandr Csehilnek, a Beregszászi Járási Labdarúgó-szövetség elnökének áldozatos munkáját.

Tóth János