Az elromlott vércukorszintmérő

2019. október 7., 10:59 , 975. szám

„Vettem édesanyámnak egy készüléket, amellyel otthon is mérni tudja a vércukorszintjét. Néhány hétig kiválóan működött az eszköz, azután viszont leállt, s képtelenek voltunk újraindítani. Ahogy mondani szokták: se kép, se hang. Visszavittem a készüléket a patikába, de ott közölték, hogy az egészségügyi termékek nem cserélhetők be, nem vehetők vissza, s lévén ez egy külföldi gyártmány, ukrajnai szervízhálózat híján a javítására sincs lehetőség. Meglehetősen drága készülékről van szó, úgyhogy nem szeretném csak úgy kidobni. Hogyan bírhatnám jobb belátásra a patikust?”

– Bármit állítson is a patikus, a készülék minden korlátozás nélkül becserélhető vagy visszaváltható kell, hogy legyen Ukrajnában, amennyiben megvan a sértetlen csomagolása, valamennyi tartozéka, valamint a kísérőokmányai, elsősorban a garancialevél vagy -talon. A kereskedők gyakran hivatkoznak a Miniszteri Kabinet idevágó határozatára, melynek értelmében a gyógyászati, valamint az egészségügyi higiéniai készítmények és eszközök – a patikákban zömében ilyenek kaphatók – nem cserélhetők be és nem téríthetők vissza a vételár ellenében, csakhogy a szóban forgó vércukorszintmérő nem tekinthető gyógyászati készítménynek (legfeljebb a készülékhez használt tesztcsíkok tekinthetők azoknak), sokkal inkább egészségügyi eszközről, műszerről van szó. Ezekre ugyanúgy érvényesek a garanciavállalás szabályai, mint a háztartási vagy szórakoztató elektronikai készülékekre. Ebből kifolyólag érvényes garancia esetén a patikában kötelesek az ott vásárolt készüléket javítás céljából átvenni, esetleg visszafizetni az árát vagy hibátlan példányra cserélni azt – vagyis az eljárás ilyenkor ugyanaz, mintha egy meghibásodott turmixgépről lenne szó.

Miután napjainkban egyre több készülék vesz körül bennünket és – sajnos – a fogyasztói panaszok száma nem csökken, érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a kereskedő megtagadja a garanciális termék javítását, cseréjét, a vásárlónak jogában áll bírósághoz fordulni. Ne riasszák el a perköltségek, hiszen kártérítést is követelhet a tisztességtelen kereskedőtől, s ha a bíróság önnek ad igazat, a perköltségek az alperest terhelik.

hk