Hajdúság mutatkozott be az ungvári folkkocsmában

2019. október 7., 20:05 , 976. szám

A nyári szünetet követően folytatódott a februárban elindult folkkocsmaprogram ötödik évada. Az október 3-án megrendezett eseménynek most is az ikonikus Vár­alja múzeum-kávézó adott otthont. A program vendégei ezúttal a Debreceni Népi Együttes táncosai voltak, akik saját tájegységük, a Hajdúság színes világát mutatták be az érdeklődők számára.

Váradi Enikő, a folkkocsma­program szervezője elmondta: „A mostani alkalommal kedves barátaink, a Debreceni Népi Együttes táncosai, élükön Hercz Vilmos művészeti vezetővel érkeztek hozzánk. A csapat immár másodszor jár nálunk – az első évadban voltak itt először –, ami hihetetlen örömmel töltött el bennünket. A mai estén igazán változatos közönség kerekedett, sokan jöttek ukrán művészek, zenészek, sőt még Kijevből is érkeztek vendégek, így ismét egy igazi nemzetközi közeg alakult ki. Fontos, hogy a folkkocsmaprogram által nemcsak a helyi magyarok, hanem az itt élő más nemzetiségek is megismerhetik a magyar népi kultúrát, az pedig mindenképp példaértékű, hogy nemzetiségtől függetlenül élvezettel együtt táncol ukrán, magyar, szlovák, vagy ha másképp nézzük, akkor diák, tanár, orvos, művész. Igazi élet lett a folkkocsmák táncházaiban. A kultúra összeköt, híd, és egy-egy ilyen alkalommal ez a híd valóban »felépül« egy táncnál, egy éneknél, egy ütemre való mozdulásnál” – mondta el Váradi Enikő.

Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének (KMKSZ UKSZ) elnöke szerint a folkkocsmaprogram azért fontos, mert az odalátógatók szeretik a magyar népzenét és néptáncot. Másrészt pedig ez a helyes út, amely képes megtartani a kárpátaljai magyarságot hitében, mentalitásában, kultúrájában, ez az út tudja megtartani a magyarságot Európa szívében is – jegyezte meg az elnök.

A Váralja kávézóban megrendezett táncháznak ismét nagyszámú érdeklődő közönsége volt, hisz nemcsak a helyi magyarság, hanem a helyi ukránság körében is népszerű lett a program. Ahogy minden alkalommal, ezúttal is koncerttel várták az érdeklődőket, melynek során a Debreceni Népi Együttes tagjai hajdúsági, szilágysági és őrkői cigányos táncokat mutattak be, a zenei aláfestést a Sodró együttes biztosította. A táncházi program során az érdeklődők megismerkedhettek közelebbről a már fentebb említett táncokkal. Hercz Vilmostól, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjétől megtudtuk: „Az volt a tervünk, hogy egy kicsit a Hajdúság táncéletébe beavatjuk a közönséget. A Hajdúság nagyon szerteágazó táncéletet mutat a pásztortáncoktól kezdve, a polgári táncok, valamint a csárdás és friss csárdások is megtalálhatóak benne, így igyekeztünk ezeket minél jobban megismertetni a közönséggel.”

A program a Sodró együttes szervezésében, a KMKSZ UKSZ társszervezésében a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének szakmai koordinációjával valósult meg.

KE