Magyarságunkat minden érdek elé kell helyezni

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyszőlősön

2019. október 7., 21:33 , 976. szám

A kárpátaljai magyarság idén is együtt emlékezett meg az 1848-as aradi vértanúkról október 6-án báró Perényi Zsigmond nagyszőlősi mellszobránál, ahol Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében kiemelte: „Kárpátalján a magyar közösség egységes, erős és összetartó.” A politikus szerint kárpátaljainak, határon túlinak lenni ma már nem jelent hátrányt, hiszen a külhonban elő magyarság olyan erőforrás a magyar nemzet számára, amellyel gyarapodik.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által megrendezett megemlékezésen a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az aradi vértanúkra emlékezve elmondta: „Október 6. azonkívül, hogy nemzeti gyásznapunk, amikor megemlékezünk a több tízezer áldozatunkról, arra is kell, hogy emlékeztessen bennünket, hogy az »égi fény« sosem hunyt ki. Mi ezeknek a hősöknek a leszármazottaiként egy szabad nemzet tagjai vagyunk, éljünk a Kárpát-medencében vagy a világ bármely részén. Egy olyan nemzeté, amelynek nemcsak múltja, hanem jelene és biztos jövője is van.” Megjegyezte, hogy báró Perényi Zsigmond a beregszászi, a nagyszőlősi, a kárpátaljai közösség kiemelkedő alakja volt. Életpéldája azt üzeni, hogy magyarságunk megőrzését minden érdek elé kell helyezni, saját közösségeinkért ki kell állnunk, saját lehetőségeinkhez mérten kell harcolnunk érte a legjobban – hangsúlyozta.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány továbbra is partnerként tekint a helyi szervezetekre. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően Kárpátalja jelentős fejlődésnek indult, számos oktatási és egészségügyi intézmény épült és újult meg a magyar kormány támogatásával. Kiemelte: „A magyar kormány programjaival biztos hátteret szeretne nyújtani a kárpátaljai magyar közösségnek.”

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke emlékezőbeszédében elmondta: a Perényi család történelme folyamán ezer szállal kötődött Máramaros és Ugocsa megyéhez, mindvégig vezető szerepet töltöttek be a régióban, és mindig kiálltak a magyarság érdemei mellett. Az elmúlt 170 évben minden kormány megpróbálta átírni saját szájíze szerint a történelmet. Azonban nem sikerült kitörölni a magyarság emlékezetéből a valódi hősöket – jegyezte meg a politikus. A Szovjetunió széthullását követően a KMKSZ visszaállította Perényi Zsigmond mellszobrát, ahol azóta is minden évben megemlékeznek.

A jelenlegi kárpátaljai helyzet kapcsán megjegyezte: „Egy országot, egy államot nem lehet hazugságra építeni. Újra és újra megpróbálják a történelmünket meghamisítani és a jogainkat visszaszorítani. Erőszakkal és hazugsággal nem lehet államot, közmegegyezést és jólétet létrehozni. Nem vagyunk könnyű helyzetben, a kilátásaink rövid távon nem jók, de adjanak erőt számunkra az aradi vértanúk cselekedetei, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a magyarság fennmaradjon.”

„Apró jelek vagyunk az úton” – kezdte emlékező beszédét Füzesi Magda szavaival Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

„Perényi Zsigmond életét adta a nemzetért. Hitt abban, hogy lesz egyszer világ, ahol ismét a törvény betűje fog ragyogni” – mondta az elnök. Szerinte az elmúlt hónapok történései során a kárpátaljai magyarság a szabadságharc utáni Bach-korszakot éli meg. „Ez egy embert próbáló korszaka volt a magyar történelemnek, amikor a búza elvált a konkolytól, amikor csak a tiszta szemek maradtak meg: azok az emberek, akik hisznek, hittek és a jövőbe vetik tekintetüket. Úgy hiszem, hogy ezek az embert próbáló hónapok, évek bennünket is meg kell, hogy eddzenek. Legyen ehhez példa számunkra báró Perényi Zsigmond kitartása, hite, eltökéltsége és nemzet iránti alázata.”

Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal főosztályvezetője szerint október 6. legnagyobb üzenete, hogy ünnepelhetjük azt, hogy voltak ilyen nagy hősök a történelmünkben, akik életüket adták a hazáért. A második fontos üzenete pedig az, hogy napjainkban is észrevegyük a velünk elő hősöket. Mindannyian hősök vagyunk, akik helytállunk ezekben a viszontagságos időkben – jegyezte meg. Ehhez adjon erőt az aradi vértanúk példája.

Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Alapszervezetének elnöke elmondta: „Október 6-ának a mondanivalója, hogy a mártírok hősi halált haltak. A jogos harc sosincs hiába. Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem” – jegyezte meg az elnök.

A megemlékezést kulturális műsorral színesítette a Nagyszőlősi 3. Sz. Perényi Zsigmond Középiskola diákjainak verses-zenés összeállítása, valamint a Péterfalvai Református Líceum kórusa.

A megjelentek a beszédeket követően a Szózattal és az emlékezés koszorúinak elhelyezésével zárták a programot.

Váradi Enikő