A KMVSZ ismét részt vett az OMÉK 2019 Agrármarketing Centrum kiállításon

2019. október 8., 16:21 , 976. szám

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeri Kiállítás és Vásár (OMÉK) az idei évben immáron 79. alkalommal került megrendezésre szeptember 26–29. között a budapesti Hung­expo kongresszusi és kiállítási központban. A nagyszabású eseményt kétévente rendezik meg, amelyen a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) az Agrárminisztérium szervezésében már több alkalommal is részt vett.

Az ott tapasztaltakról Huszár Andreát, a KMVSZ beregi régiójának az elnökét, illetve irodavezetőjét kérdeztük.

– Hogyan kell elképzelni az OMÉK 2019-es kiállítását?

– Az anyaországból, illetve a Kárpát-medence egész területéről érkeztek a kiállítás résztvevői. A KMVSZ a Kárpát-medence kincsei standon, a G pavilonban foglalt helyet. Itt egy nagyon mozgalmas és színes kiállítói teret tekinthettek meg az érdeklődők, tele olyan termékekkel, amelyek a Kárpát-medence minden, illetve egy adott tájegységére leginkább jellemző.

– Hány fős csapattal képviselte a KMVSZ Kárpátalját, illetve milyen termékek kerültek kiállításra?

– A KMVSZ mára már közel 2300 tagot számlál. Tehát – hála Istennek – termékeink egyre szélesebb körben és választékban akadnak bőven. Ennek fényében a saját kárpátaljai termelőinknek a termékeit – több fajta mézet, lekvárt, sajttermékeket, süteményeket és pék­áru­kat, illetve borokat, pálinkákat, valamint faragott termékeket, kézműves szappanokat és egyéb termékeket – tudtuk bemutatni az OMÉK látogatóközönségének. Ezenkívül ott volt velünk Papp Viktória babakészítő, aki a kézzel varrott babáit mutatta be, továbbá Gergely István fafaragó, aki szintén elhozta magával a különböző alkotásait és helyben is bemutatta tevékenységét. Ők ketten a kézművesudvarban képviselték Kárpátalját. A csapat tagjai között ott volt velünk Virág László, a KMVSZ elnöke, Virág Gréta, Vincze Sándor, Huszár Tibor, illetve a sajtósunk, Bahus Réka.

– Hogyan fogadták a kiállítás résztvevői és érdeklődői a kárpátaljai termékeket?

– Nagyon nagy volt a forgalom a Kárpát-medence kincsei standnál, nagyon sok volt az érdeklődő, és szintén sok olyan ember tért be hozzánk, akik visszatérő – a korábbi OMÉK-on is már megtekintették, illetve kóstolták a termékeinket – vendégeink voltak. Ezenkívül nagyon jó alkalom ez a rendezvény arra, hogy más külhoni szervezetekkel, barátainkkal is tudjunk találkozni, akik ugyanúgy a Kárpát-medence minden területéről elhozzák  a termékeiket a különböző régiók gazdaszervezetei és magánvállalkozói, valamint ezen keresztül nagyon jó kapcsolatokat tudunk kialakítani.

– A KMVSZ-nek mik a tervei a jövőt tekintve?

– Mindenképp szeretnénk tovább folytatni a megkezdett munkát és programjainkat, tovább vinni a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezetnek a munkáját, közösen megoldani a termékeinknek az értékesítését. A vetőmagprogramjainkat is szeretnénk folytatni, illetve már a 2020-as év elejétől nagy erőkkel készülünk ismét a Turul Expóra, hogy még nagyobb szabású, és egyre szélesebb körben legyen népszerű itt, a Kárpát-medencében.

Huszár Andrea lapunknak azt is elmondta, hogy a Kárpát-medence különböző területein működő szervezetekkel a KMVSZ folyamatosan tartja a kapcsolatot, így ezek a szervezetek többször tették már tiszteletüket Kárpátalján. Ilyen szervezet pl. a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesülete, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete, illetve a HMDK Gazdaköre stb.

Ezenfelül a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége a tagsága részére is szervezett utazást az OMÉK-ra. A főként gazdákból és termelőkből álló 50 fős csapat 2019. szeptember 27-én utazott Budapestre a kiállítás megtekintésének a céljából. A résztvevőket a Szövetség falugazdászai kísérték el.

A régióelnök az interjú végén a KMVSZ és saját maga nevében köszönetet mondott mindazon gazdáknak és termelőknek, akik gazdagították a KMVSZ termékkiállítását, illetve az egész szervezet nagyon hálás azon tagjainak, akik nélkül nem tudták volna a kiállítói polcokat ilyen gazdagon feltölteni.

D. P.