VII. Szalai Borbála szavalóverseny Badalóban

2019. október 18., 11:07 , 978. szám

Idén Badaló adott otthont október 17-én délelőtt 10.00 órai kezdettel a „Kis Bojtár” Szalai Borbála szavalóversenynek, amely immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a költőnő születésének 93. évfordulója alkalmából. A néhány hete felújított és frissen átadott Badalói Petőfi Sándor Kulturális Központban 8 település – Bene, Nagybakta, Mezőgecse, Tiszacsoma, Halábor, Mezővári, Nagyborzsova és Badaló – 6–10 éves kisiskolásai, összesen 34-en mérhették össze tudásukat a szavalóversenyen.

Tóth Rozália, a Badalói Községi Könyvtár vezetője, a rendezvény szervezője köszöntötte először a verseny résztvevőit és meghívott vendégeit, illetve a zsűri tagjait. A meghívott vendégek között jelen volt Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul, Halász László, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Művelődési és Turisztikai Osztályának vezetője, Varga Éva, a Beregszászi Járási Központosított Könyvtárhálózat igazgatója, illetve munkatársai, Popovics Olga és Mironyuk Natália, dr. Jakab Lajos, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Badalói Alapszervezetének elnöke, Veres Csilla, a Badalói Gróf Gvadányi József Általános Iskola igazgatója, illetve Szalai Imre Badaló polgármestere.

Ezt követően egy kisfilmet tekinthettek meg a jelenlévők a szavalóverseny elmúlt 6 évének munkájáról és élményeiről, amelyet Nagy Mónika, a Borzsovai Községi Könyvtár vezetője készített. A kisfilm után Bántó Irénke és Holozsi Erzsébet nagybaktai, illetve benei könyvtárvezetők méltatták Szalai Borbála munkásságát, érdemeit, valamint mutatták be a költőnő életútját.

A gyerekek már nagyon izgatottan várták a nagyközönség előtti megmérettetést, illetve azt, hogy bemutathassák tehetségüket. A 34 iskolás a költőnő legszebb, legvidámabb és legismertebb műveit szavalta.

Miután mindenki sorra került, a zsűri tagjai – Békésyné dr. Lukács Angéla, Halász László, Varga Éva, Mironyuk Natália, Popovics Olga és Veres Csilla – elvonultak, hogy meghozzák döntésüket.

Az eredmény kihirdetése előtt Halász László köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek, a Badalói Községi Tanács munkatársainak, illetve a részt vevő gyerekeknek és felkészítői tanáraiknak. Az iskolásokhoz szólva így fogalmazott: „Bízom benne, hogy nagyon híres vers­mondók, színészek, illetve a művelődési élethez közel álló emberek kerülnek majd ki közületek. Emellett fontosnak tartom azt – folytatta –, hogy ebben a modern világban elkezdtetek foglalkozni a verstanulással és versmondással, mert egy csodálatos dologba fogtatok, hiszen évről évre egyre több résztvevője van a rendezvénynek” – tette hozzá.

A résztvevők közül mindenki ajándékban részesült, illetve emléklapot is átvehettek. A zsűri emellett 6 különdíjat osztott ki: Tóth Barbarának Tiszacsomáról, Ponc Barbarának és Szoboszlai Laurának Mezőváriból, Malega Virágnak Nagyborzsováról, Martin Viktóriának Nagybaktáról, valamint Tóth Zsombornak Haláborról.

A versenyen két harmadik helyezettet hirdettek azonos pontszámmal: Szalai Gréta Badalóból a Rigótrió, Mester Karola Mezőgecséből pedig az Elbúcsúztak a fecskék című verseit szavalták el a költőnőnek. Második helyen végzett Kőszegi Fruzsina Haláborról, aki a Csacsicsalád csemetéje című verssel vidámította a közönséget. Az képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig Béres Dominik benei iskolás állhatott fel a költőnő Boszorkányszombat című versével.

Az eredményhirdetést követően Békésyné dr. Lukács Angéla gratulált a gyerekeknek és elmondta, hogy mennyire nagy öröm, illetve boldogság számára az, hogy ezen a vidéken ilyen sok kíváncsi gyerek érdeklődik a verstanulás, énektanulás, tánctanulás iránt. „Mert minden azzal indul, hogy kíváncsiak vagytok” – fogalmazott.

Az esemény végén az egybegyűltek egy szeretetvendégségen vehettek részt a kulturális központban, ahol szendvicsek, sütemények és még töltött káposzta is várta a résztvevőket.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre. További támogatók voltak még Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Beregszászi Járási Központosított Könyvtárhálózat, a Beregszászi Járási Művelődési és Turisztikai Osztály, valamint a Badalói Községi Tanács.

D. P.