Évszakok

Tóth Róbert festőművész jubileumi tárlata Ungváron

2019. október 22., 09:23 , 978. szám

Az ungvári járási Botfalváról származó Tóth Róbert festőművész idén ötven­éves. Ez alkalomból a festő vidékünk megunhatatlan szépségű tájait gyönyörű, posztimpresszionista felfogást tükröző alkotásaiból állítottak össze egy figyelemre méltó kiállítást, amelyet bárki megtekinthet még két hétig az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) kiállítótermében.

Tóth Róbert 1969-ben született. Általános és középiskolai tanulmányait a Sislóci Középiskolában végezte, közben Bakonyi Zoltán stúdiójában ismerkedett a festészettel az ungvári Pionír-palotában. 1985–1987 között magánúton folytatott tanulmányokat Petrecki László grafikus műhelyében. 2003-tól tagja a Kárpátaljai Hivatásos Művészek Társaságának, 2007-től pedig a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT), melyek művésztelepeinek rendszeres résztvevője. 1997-től fest aktívan, 1998-ban volt Ungváron az első kiállítása a Magyar könyvnapok alkalmából. 2000-ben volt első nagyobb egyéni kiállítása a magyarországi Baján, majd Kalocsán, 2005-ben pedig Budapesten. 2007-től rendszeresen láthattuk munkáit a RIT közös kiállításain, illetve 2017-ben Kijevben is volt egy önálló kiállítása.

A mostani, a művész 50. születésnapjára az elmúlt három év terméséből összeválogatott kiállítást október 18-án nyitották meg ünnepélyes keretek között. Az alkotót Vaszil Kocan, az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója mutatta be, majd átnyújtotta a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak a művész munkásságát elismerő kitüntető oklevelét. A művész munkásságát, poszt­impresszionista stílusát, merész színhasználatát, a kárpátaljai tájak hangulatát, a pillanatot, az évszak mellett a napszakot is csodálatosan visszaadó kompozícióit Vaszil Brenzovics, a Kárpátaljai Hivatásos Művészek Társaságának elnöke, valamint Borisz Kuzma, az Ukrajnai Képzőművészek Nemzeti Szövetsége Kárpátaljai Szervezetének elnöke értékelte, majd több alkotótársa is megszólalt. Igazából a kiállított művek önmagukért beszélnek, a képzőművészet iránt érdeklődők számára ajánljuk, ha tehetik, nézzék meg a kiállítást.

dózsa