Gyümölcsösök felkészítése a nyugalmi időszakra I.

2019. október 23., 10:39 , 978. szám

Gyümölcstermesztésben az őszi hónapok kiemelten fontosak. Ebben az időszakban még van lehetőség az ültetvény korrigálására, a termőfelületek megerősítésére, vagy esetleg újabb termőrészek kialakítására. Ennek az időszaknak a munkái alapozzák meg a jövő évi termésmennyiséget.

Egy gyümölcsfa életében a gyümölcs kinevelése rendkívül megterhelő. Az ezek után a gyümölcsfában maradó tápanyagmennyiség kevésnek bizonyulhat a téli időszak átvészelésére. Különösen igaz ez azokra a gyümölcsféleségekre, melyek termései későn érnek be és kerülnek betakarításra. Ilyen például az alma, a körte, a birs. De fontos az őszi tápanyag-utánpótlás a hamar lekerülő gyümölcsök esetében is, amilyen például a legtöbb csonthéjas (meggy, cseresznye, szilva).

A gyümölcs betakarítása után minden esetben célszerű levélanalízist végezni, amely megmutatja, hogy mely tápanyagokból van hiány, s milyen mértékű. Ezekből az eredményekből pontosan kiszámítható, hogy milyen tápanyagokat fontos pótolnunk még a tél beállta előtt. Ha az analízisre nincs lehetőség, akkor a gazda tudására, vagy szakértői segítségre van szükség. Egy szakértő, vagy gyakorlott gazda szeme a levelek, rügyek állapotából is kikövetkezteti, hogy mely tápanyagok hiányának tünetei jelentkeznek a gyümölcsfákon. Ősszel a leg­gyakrabban a kálium, a foszfor, a magnézium, a vas és a cink hiányának tünetei mutatkoznak. A gyümölcstermesztő gazdáknak érdemes tanulmányozni ezeket a kórképeket, hogy ezzel is megkönnyítsék a saját munkájukat.

Miért is fontos ilyenkor a tápanyag-utánpótlás?

Mert ebben az időszakban zajlik a gyümölcsfákon a rügydifferenciálódás, valamint a hajtások beérése, megerősödése. E folyamatok határozzák meg a jövő évi termés mennyiségét, így amennyiben ilyenkor tévedünk, nem számíthatunk jelentős haszonra a következő esztendőben. Márpedig az említett folyamatok csak akkor zajlanak le tökéletesen, ha minden tápanyag megfelelő mennyiségben adott a gyümölcsfa számára.

Az őszi hónapokban igyekezzünk minimalizálni a nitrogén hatóanyag kijuttatását. Több készítmény (műtrágya) is kapható a gazdaboltokban, amely egyáltalán nem tartalmaz nitrogén hatóanyagot, vagy csökkentett nitrogéndózissal kerül forgalomba. A megnövekedett nitrogénellátottság több szempontból sem előnyös ebben az évszakban. Először is, a nitrogén jelenléte miatt túl későn áll le a növények őszi növekedési periódusa, így a hajtások nem érnek be megfelelően. Másodszor, a túladagolt nitrogén hatóanyag a kalcium-nitrogén egyensúlyt felborítva repedéseket, kéregsérüléseket idéz elő, ami tucatnyi különböző fertőzésnek (fitoftóra), vagy a kár­tevőknek (pajzstetvek) nyit utat. Harmadszor, a nitrogén a gyorsan mozgó tápanyagok közé tartozik, s az esőzések gyorsan kimossák a gyökérkörnyezetből, miáltal csak az ivóvízkészletet terheljük a vegyszer kijuttatásával.

Az őszi hónapokban fokozottan kell pótolnunk a káliumot, illetve a foszfort. A műtrágyák kijuttatása történhet a terület teljes beszórásával vagy a gyökérzónába történő kijuttatással. Előbbi eljárás akkor javasolt, ha idősebb ültetvényről van szó.

Lombtrágyázást a gyümölcsösben a nagy lombfelület miatt nagy hatékonysággal végezhetünk. Gyorsan, hatékonyan fel tudják így venni a növények a különböző készítményekből a tápanyagokat, az esetleges antagonizmussal nem kell számolni. A kijuttatott lombtrágya mennyisége az 5-7 kg/ha/1000 liter permetlé mértéket is elérheti. Ezzel a dózissal (ebben az időszakban) már nem okozunk nagyobb kárt, sőt fokozzuk a levelek hullását, s a vesszők, rügyek beérését. Javasolt komplex műtrágyák (Master, Grogreen, Partner stb.) alkalmazása, csak az a fontos, hogy káliumtúlsúlyos vegyszert válasszunk, s mikroelemek is legyenek a lombtrágyázáshoz választott készítményben.

Ha fiatal, 1–5 éves ültetvénnyel van dolgunk, a műtrágya talajra szórása, és annak gyors bedolgozása a földbe a javasolt eljárás. Ebben az esetben is bánjunk óvatosan a nitrogén hatóanyaggal! Felejtsük el, hogy beszórjuk a gyümölcsfák tövét ammónia nitráttal, s ezzel kész is. Ha így teszünk, tavasszal csak a kiszáradt, kirothadt tövek látványa vár majd ránk. Ajánlott viszont 5 dkg monokálium-foszfát műtrágya kijuttatása a törzsátmérő minden centimétere után, a gyümölcsfa 30–80 cm-es körzetében. Például egy 3 cm törzsátmérőjű almafához 15 dkg műtrágya szükséges. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa