Jó borok, ételek, tánc és szórakozás...

I. Nagymuzsalyi Gasztro- és Bornap

2019. október 27., 15:38 , 979. szám

A Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete (KMBE) első alkalommal rendezte meg a Nagymuzsalyi Gasztro- és Bornapot. Ebből az alkalomból nemcsak borkedvelő turisták, de rengeteg család is ellátogatott a település Iskola utcájába, hiszen a jó borok mellett bográcsban főtt ételek, vidámpark, játékos versenyek és színvonalas kulturális műsorok is várták a vendégeket.

Miközben főtt a babgulyás, töltött káposzta, csöves kukorica és egyéb ételkülönlegességek, a közönség az óvodások táncát láthatta, majd ezt követte az iskolás gyerekek műsora. A nagydobronyi Hímes Néptáncegyüttes szüreti, nyírségi és nagydobronyi táncokat adott elő, de fellépett a Kék Viola néptánccsoport is.

A legnagyobb sikert abban tudtuk elérni, hogy egy összefogást valósítottunk meg 2019-ben Kárpátalján. Hiszen ez a hagyományőrző gasztronómiai fesztivál is egy összefogás eredménye, mégpedig a kárpátaljai kézműveseké, turizmussal foglalkozóké és a borászoké – mondta Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke köszöntőbeszédében. Mester András elmondta, hogy a gasztronómiai fesztiválok aktív szervezése 2006-ban kezdődött, majd 2010-re sok rendezvény elmaradt a támogatás, összefogás hiánya miatt. A KMTT elnöke hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet vállaltak a muzsalyi emberek a rendezvény lebonyolításában, és azt kívánta, hogy 10-20 év múlva is sikeresen tudják összefogással megrendezni ezt a színvonalas eseményt.

– Minden felmérés azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban itt, Kárpátalján egy sajátos önazonosság alakult ki. Ha valakinek rákérdeznek a nemzetiségére, akkor többségében azt mondják magyarok és nem magyarok, hogy én kárpátaljai vagyok – kezdte beszédét dr. Grezsa István miniszteri biztos, és rámutatott arra, hogy mindez egy olyan különleges értéke ennek a sok évszázados együttélésnek, melyet nem kellene feláldozni a XXI. század gazdasági kényszereinek oltárán. Dr. Grezsa István örömét fejezte ki, hogy ez a hagyományőrző és gasztronómiai rendezvény is megerősíti a szülőföldhöz való ragaszkodást az emberekben.

Bereczky István főszervező, a KMBE elnöke szintén köszöntötte a jelenlévőket. Néhány éve, amikor hazatért budapesti tanulmányai végeztével, rájött arra, hogy Kárpátalján az embereknek mindenük megvan. „Meg kell találnunk azt az utat, amely mentén előre tudunk lépni, és amely értékekkel van körbevéve. Ilyen érték lehet egy különleges lekvár, bor, kemencében sült kenyér” – hangsúlyozta a főszervező.

A gasztronómiai rendezvényen a szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy minden evőeszköz lebomló anyagból készüljön, így kímélve a környezetet. Mire megfőttek az ételek, megérkeztek a turistákkal telt buszok is, és újra csattogtak a csizmák a színpadon, hullámzott a népzene az iskolaudvaron, jó hangulatot teremtve a magyaros ételek fogyasztásához. Fellépett a Kokas Banda és a Hímes Néptáncegyüttes. Délután már mindenki a főzőverseny eredményét várta. Meg is született a végeredmény, bár a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen minden csapat rendkívül finom ételt készített, de végül az Ízőrzők csapaté lett a legfinomabb étel. A továbbiakban 24 bor kapott különleges minősítést, melyeket Parászka László benei borlovag ismertetett. Késő délután megkezdődtek a vetélkedők, újra összegyűlt a közönség, s az emberek az asztaloktól felállva is jót szórakoztak. Előkerültek a telefonok, sokan videofelvételt vagy fotót készítettek. A férfiak hordógurítása után jöttek a gyerekek, akik a névvel ellátott libákat próbálták minél gyorsabban körbeterelni több-kevesebb sikerrel. Majd szőlőt is taposhattak a bátor jelentkezők, mely versenyben az nyert, aki előbb „kitaposott” egy pohár mustot. A játék, móka és kacagás után kezdetét vette a szüreti bál, miközben az őszi nap sugarai az egész napos tündökléstől elfáradva lassan eltűntek  Bereg-vidék horizontja mögött.

 TJ