Átadták a Linner-díjat Beregszászban

2019. október 28., 11:55 , 979. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (BKÉSZ) és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközségnek közös szervezésében került sor a Linner-díj átadására október 26-án a beregszászi Arany Páva étteremben.

Az esemény kezdetén hallhattuk Reményik Sándor Az orvos c. versét Tarpai Zsófiának, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjának előadásában, majd köszöntötték a megjelent vendégeket. Az eseményen többek között jelen volt Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Marosi István görögkatolikus pap és felesége, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház diakónia osztályának vezetője és felesége, valamint Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke.

Szilágyi Mátyás főkonzul úr köszöntőjében kiemelte, hogy a város helytörténeti kultúrájának ápolása elengedhetetlenül fontos, és gratulált a szervezők hagyományőrző munkájához. Emellett bátorított mindenkit a hagyomány további ápolására és múltunk kiemelkedő alakjainak tiszteletben tartására.

Ezt követően Lovas András – dr. Linner Bertalan leszármazottja – köszöntötte a megjelenteket, és háláját fejezte ki azért, hogy Beregszász hitelesen őrzi „Berti bácsi” emlékét.

Jakab Eleonóra, a BKÉSZ elnöke összefoglalta Linner doktor életét és munkásságát.

Kurmay Sándor, a Linner-díj kuratóriumának tagja ismertette a 2019-es évi Linner-díj nyertesét, aki dr. Gaál Géza, az 1. Számú Beregszászi Családorvosi Rendelő vezető főorvosa. A díjat dr. Linner Bertalan leszármazottai, Lovas András és édesanyja adták át.

Dr. Gaál Géza 1966. szeptember 9-én született Tiszaújlak községben, a Tiszaújlaki 1. Sz. Középiskolában érettségizett 1983-ban, majd két év tényleges katonai szolgálatot követően sikeresen felvételizett az Ungvári Állami Egyetem általános orvosi karára, ahol 1993-ban szerzett orvosi diplomát. Ezt követően 2003-tól a Beregszászi Családorvosi Rendelő vezetője, 2009-től pedig osztályvezető főorvosa is. Beregszász megyei alárendeltségű város önkormányzatának képviselője, a Beregszászi Református Egyház presbitere.

A díj átadása után a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola egykori és jelenlegi diákjainak éneke és fuvolajátéka színesítette a programot Krajnik Irén harmonikakíséretével és felkészítésében.

Ezt követően  a Linner doktor, egy nem mindennapi orvos története című film vetítésére került sor, melyet Bunda Rita rendező és Bunda Szabolcs operatőr készített „Berti bácsi” emlékére.

Az est további részében a vendégek élvezhették az ünnepélyes vacsorán tálalt finomabbnál finomabb ételeket, a kellemes zenét és a jó társaságot.

Kopinczu Krisztián