Diftéria: Újabb járvány küszöbén Ukrajna?

2019. október 29., 20:55 , 979. szám

Kárpátalján négy felnőtt betegedett meg, Kijevben egy kilencéves kisfiút kellett kórházba vinni – így ütötte fel a fejét múlt héten az országban a kanyaró után egy újabb veszélyes betegség: a diftéria, avagy torokgyík.

Elszoktunk tőle, hogy a diftéria miatt aggódnunk kellene. Idén az év eleje óta hat esetről számoltak be Ukrajnában, s tavaly az egész év folyamán is mindössze 10-ről. Idén októberben azonban valami megváltozott.

„A helyzet igen nyugtalanító” – kommentálta a bbc.com portálnak Volodimir Kurpita, a Közegészségügyi Központ vezérigazgatója a kárpátaljai híreket, melyek szerint az Ungvári Nemzeti Egyetem négy orvostanhallgatója betegedett meg. Az egyetem néhány karán beszüntették az oktatást, hogy megakadályozzák a betegség terjedését. Az intézkedés azért is indokoltnak tűnik, mivel a diftériás megbetegedések zöme jellemzően az őszi-téli időszakra esik.

A betegség híre kisebb pánikot váltott ki a kárpátaljai megyeszékhelyen. Például október 24-én a helyi média jelentette, hogy egyetlen nap leforgása alatt majd ezren oltatták be magukat és gyermekeiket a városban, holott máskor havonta alig 600 oltást szoktak elvégezni a településen. Ráadásul elterjedt a hír, hogy az orvosok már az első napokban felhasználták a megyében fellelhető, a betegség kezelésére használt teljes szérumkészletet. E tekintetben az orvosoknak nem volt különösebben nehéz dolguk, hiszen Kárpátalján mindösszesen nyolcampullányi készítmény volt, ráadásul egy beteg gyógykezelésére legalább két ampullára van szükség – tudhattuk meg Mihajlo Poljaktól, a megyei infektológiai kórház igazgatójától, aki a Zakarpattya Online-nak nyilatkozott.

Az igazgató elmondta, Kárpátalja az Egészségügyi Minisztériumhoz és a megyékhez fordult a diftéria gyógykezeléséhez létfontosságú készítmények újraelosztását kérve. Mint rámutatott, sajnos Ukrajna több éve nem szerzett be ebből a szérumból. A régióknak utoljára egy indiai humanitárius segély révén szállítottak a készítményből. Utóbb közölték, kiutaltak Kárpátalja számára néhány adag szérumot a többi megye készletéből, illetve India is küld a készítményből néhány ampullával.

Az orvosok már évekkel ezelőtt figyelmeztettek, csak idő kérdése, hogy a diftéria ismét felüsse a fejét. Ehhez nem kellett jóstehetségnek lenni, mivel a lakosság oltottsági szintje alacsony, megyei szinten általában alig haladja meg az 50 százalékot. A Közegészségügyi Központ 2019. szeptemberi adatai szerint az egy éven aluli csecsemők oltottsága csupán 59%-os, a felnőtteké pedig 52% országosan.

Az ukrán orvosok közül sokan a saját praxisukból is emlékezhetnek rá, milyen következményekkel járhat a diftéria. Legutóbb a kilencvenes években tört ki járvány az országban, mivel az emberek akkoriban tömegesen tagadták meg az oltást. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint abban az időben 20 ezren betegedtek meg, közülük majd 700-an meghaltak.

Jevhen Komarovszkij szakorvos jelezte: a diftéria esetében a halálozási ráta nem egy az ezer beteghez, mint a kanyarónál. Ha a kanyarót felváltja a diftéria, a halálesetek száma legalább a betegek 5%-ára tehető majd. A diftéria elleni oltottság szintje pedig semmivel nem jobb a kanyaróénál.

A szakértők felhívják a figyelmet, a szérum azonnali beadása nélkül a betegek közel 50%-a meghal, de a halandóság kockázata a szérummal együtt is megközelítheti a 20%-ot. Néhány hónapja Ukrajna 200 flakon szérumot kapott az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) humanitárius segélyként. Az október 24-i állapot szerint ebből 192 flakon maradt – közölte a Közegészségügyi Központ. Hogy elég lesz-e ez a mennyiség egész Ukrajna számára? Volodimir Kurpita, a Közegészségügyi Központ vezérigazgatója szerint Ukrajna tavaly csupán 46 flakont használt fel 10 beteg gyógykezelésére. Egyébként az elmúlt években a tavalyinál is kisebb volt a megbetegedések száma: 2011 – 8 eset, 2012 – 5 eset, 2013 – 6 eset, 2014 – 4 eset, 2015 – 2 eset, 2016 – 4 eset, 2017 – 0 eset, 2018 – 10 eset.

A diftéria ellen egyedül az oltás jelent védelmet. Ráadásul az oltás, amint a kihevert betegség sem jelent teljes védelmet már 1-1,5 év múltán, bár az oltottak betegsége így is sokkal enyhébb lefolyású lesz, mint azoké, akik előzőleg nem voltak beoltva.

A bbc.com szerint az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja aggódik, hogy a beoltottak alacsony száma miatt a ’90-es évekbelihez hasonló járvány törhet ki az országban. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy oltassa be magát. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az országban van elegendő oltóanyag. Az oltást a családorvosok ingyen végzik el.

(ntk)