Kormánypárt: A romlás kijevi virágai

2019. október 30., 20:52 , 979. szám

Múlt hét óta bizonyosan oda a kormánypárt politikai szüzessége: nyilvánosan korrupcióval vádolták meg a Nép Szolgája több képviselőjét. A parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának 11 tagját azzal gyanúsítják társaik, fejenként 30 ezer dollár kenőpénzt kaptak, hogy ne támogassák a bizottságban az ingatlanértékelés területén működő korrupciós sémák megszüntetésére vonatkozó törvénytervezetet.

Mindenkit hazugságvizsgálatra!

Hogy igaz-e a vád vagy sem, azt az egyszerű „kárpátaljasi” ember „nem tudhassa”, és talán soha nem is fogja megtudni. Annyi bizonyos, hogy a bejelentés pillanatokon belül országos botránnyá nőtte ki magát, amelyre Volodimir Zelenszkij elnök csapata és pártja meglehetősen furcsán reagált.

Kezdetben az Elnöki Hivatal és a Nép Szolgája csak a költségvetési bizottság érintett tagjaitól követelte, hogy vessék alá magukat hazugságvizsgálatnak, később már a bizottság valamennyi kormánypárti tagjáról szó volt, legutóbb pedig az ügyben nem érintett személyek neve is felmerült. Még az elmúlt hetet gyakorlatilag Japánban, az új császár beiktatási ceremóniáján töltő Zelenszkij is hazaüzent, hogy elvárja képviselőitől a hazugságvizsgálatot. Igaz, hivatalosan a poligráfos vizsgálat továbbra is önkéntes, és azt mindenkinek a saját költségén kell elvégeztetnie.

Annyi poligráfkapacitás azonban, amennyi az érintettek gyors kivizsgálásához szükséges, az ukrán fővárosban sincs, így a vizsgálatok eredményeinek egy részére lapzártánkkor még mindig várni kell.

Online igazság

A polgárok azért így sem unatkoztak, hiszen némelyik kihallgatás „online” történt, azaz felvételek jelentek meg az eljárásról az interneten. Az elsők között biggyesztették fel az elektródákat David Arahamijára, a Nép Szolgája párt frakcióvezetőjére.

Idézet a múlt szerdai kihallgatásból az Ukrajinszka Pravda nyomán:

A poligráfos vizsgálat vezetője: „Indokoltan gyanúsít egyeseket frakciójából azzal, hogy pénzt kaptak a szavazásért abban érdekelt személyek, oligarchák, bűnüldöző szervek munkatársai, vagy a miniszteri kabinet tisztviselői javára?”

Arahamija: „Igen. Sőt, ma egy férfival, az egyik tanúval jártam a bűnüldöző szerveknél. Ki fogjuk vizsgálni.”

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, Arahamijának meg kellett volna jelennie az 1+1 tévécsatorna műsorában a parlamenti megvesztegetési kísérlet állítólagos tanújával, csütörtökön azonban kijelentette, hogy a bűnüldöző szervek „megtiltották” ezt a számára. Miután ugyanis a média foglalkozott az üggyel, a Specializált Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) eljárást indított több képviselő ellen korrupció gyanújával. A nyomozás lefolytatásával a Nemzeti Korrupcióellenes Irodát (NABU) bízták meg.

Képviselő képviselőnek farkasa?

A jól értesült fővárosi média úgy tudja, a kormánypárti képviselőket saját párttársaik jelentették fel. Rossz nyelvek szerint a feljelentők abban voltak érdekeltek, hogy a megbuktatott törvénytervezetre rábólintson a bizottság. Mindenesetre a két csoport közötti szóváltás odáig fajult, hogy végül már mindenki mindenkit hazugságvizsgálatra küldött, s nem csak oda… Megtörtént, hogy a vádlott feljelentőjét is korrupcióval vádolta meg, de annak a helyzete sem javult számottevően, akiről a poligráf időközben kimutatta, hogy igazat mondott. Olekszandr Dubinszkij képviselőnek például, akit igazolt a poligráf, a szemére vetették, hogy egy 11 ezer hrivnyás sportcipőben jelent meg a hazugságvizsgálaton.

Amikor a kormánypárt vezetése némileg elkésve ráeszmélt, hogy ez a nagy nyilvánosság előtt folyó vita az állítólagos párton belüli korrupcióról senkinek se tesz jót, megkísérelték visszacsinálni a dolgot, vagyis a tárgyalásos rendezés útjára terelni a nézeteltérést, ám ekkor már lehetetlen volt visszakozni a hazugságvizsgálattól, hiszen az emberek joggal mondták volna, hogy lám, nem zörög a haraszt…

Elemzők rámutatnak, az eset nemcsak azért fontos, mert végeredményben megtudhatjuk, hogy valóban megjelent-e a korrupció a kormánypárton belül, avagy sem. Legalább ennyire lényeges, hogy a szembenállás megmutatja, hol húzódik (méghozzá egyre markánsabban) a fő törésvonal a Nép Szolgáján belül: jelen helyzet szerint az egyik csoportot a Nyugatra és az adományokból élő, illetve adományokat osztó civil szervezetekre orientálódó honatyák alkotják, a másik csoportosulás középpontjában Ihor Kolomojszkij oligarchát, illetve a hozzá köthető személyeket sejtik. Ha valóban így van, egyre valószínűbb, hogy a kormánypárt vesztét nem a parlamenti ellenzék, nem is Putyin fogja okozni, hanem a párton belüli ellentétek.

Miből él a mezei képviselő?

A korrupciós botrány kapcsán ismét előkerült az ukránok kedvenc társalgási témája: vajon miből élnek a parlamenti képviselők? Korábban senki nem kételkedett benne, hogy a honatyák jelentős bérkiegészítést kapnak „feketén”, borítékban a pártjuktól. A legutóbbi választások után ezek a mendemondák egy időre lekerültek a napirendről, az utóbbi időben azonban ismét megindultak a találgatások a világhálón, méghozzá a kormánypárttal, a Nép Szolgájával összefüggésben is.

A strana.ua forrásaira hivatkozva írt minap a kormánypárton belüli pénzosztásról – 5, 10 és 30 ezer dolláros összegek is felmerültek tisztségtől, elkötelezettségtől, jövedelemtől függően –, ezt azonban a képviselők határozottan és egybehangzóan tagadják, a portál pedig semmivel sem tudja igazolni állításait. Ráadásul azt még a meg nem nevezett források is csak találgatják, hogy honnan veheti a kormánypárt a pénzt a képviselők fizetésének „kiegészítésére”.

Egy pártkongresszus mindent tisztázhat

Többen felkapták a fejüket, amikor Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke, aki egyben a Nép Szolgája párt vezetője is, hétfőn bejelentette, hogy pártja november elején kongresszust tart. Razumkov két várható napirendi pontot valószínűsített: a kormánypárt részvétele a helyhatósági választásokon, valamint az új pártelnök megválasztása.

Miután Razumkov házelnökké történt megválasztása után mindjárt jelezte, hogy meg kíván válni a pártvezetői tisztségtől, nem mindenkit hozott lázba a mostani bejelentés. Csakhogy a párton belüli megosztottság fényében különös jelentőségre tesz szert az utódlás kérdése. Különösen azután, hogy a kiszivárgott hírek szerint a kormánypárti frakció hétfő esti ülésén, amelyen Volodimir Zelenszkij elnök is részt vett, tovább éleződtek a párton belüli ellentétek. Ha hinni lehet a pletykáknak, egyes képviselők most már legszívesebben Ruszlan Rjabosapka legfőbb ügyészt is hazugságvizsgálatra küldenék bizonyos döntései, illetve tétlensége miatt. Az utódlás tétje így viszont hovatovább nem az, hogy melyik párton belüli csoportosulás kerekedik felül, hanem az, vajon sikerül-e megőriznie a Nép Szolgájának a kormányzóképességét.

(ntk)