Gólyabál Ungváron

2019. november 7., 21:37 , 981. szám

A legenda úgy tartja, hogy egy első évfolyamos egyetemista akkor válik igazi diákká, ha átesik a gólyabál hagyományain, amelyek általában egy gólyatáncot és egy fogadalomtételt foglalnak magukban. Egy ilyen eseménynek lehettek szem- és fültanúi, akik ellátogattak a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) által szervezett rendezvényre, ahol az Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézet (UMOTI) első évfolyamos diákjai estek át a „tűzkeresztségen”.

Az ünnepélyes megnyitó kezdetén Katona Veronika és Orbán József köszöntötte a bál résztvevőit. A nívós eseményen többek között tiszteletét tette Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Kórós Attila ungvári magyar konzul, Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője, Spenik Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) UMOTI igazgatója, Zubánics László, az UMOTI igazgatóhelyettese, Andacs Zsolt-Levente, az Országos Magyar Diákszövetség és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Külhoni Régiójának elnöke, Bogáthy Boglárka, a KMDFKSZ tiszteletbeli elnöke, Kádas Krisztián, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzatának elnöke, valamint Gyöngyössy Tibor, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Buhajla József ünnepi beszédében megosztotta a gólyákkal saját egyetemi évei alatt szerzett tapasztalatainak egy részét. „Mindenki tudja, hogy elég, ha a vizsga előtti napon kezdtek el tanulni. A szorgalmi időszak pedig nem arra való, hogy felkészüljetek, hanem hogy annyi rendezvényen vegyetek részt, amennyi az időtökből telik” – viccelt a főkonzul úr. Továbbá örömét fejezte ki, hogy hatékony együttműködés alakult ki a diákszövetég és a konzulátus között, és reményei szerint ez a jó kapcsolat a továbbiakban is fennmarad.

Rezes József jókívánságát fejezte ki a KMDFKSZ újonnan megválasztott elnökségének, és biztosította a lelkes csapatot, hogy amíg csak ereje engedi, mindig teljes mértékben támogatni fogja a szövetséget. „Legyenek büszkék arra, hogy UNE-sek (Ungvári Nemzeti Egyetem), legyenek büszkék arra, hogy magyarok, és mindig legyenek őszinték önmagukkal szemben!” – intézte bátorító szavait a gólyákhoz.

Spenik Sándor rövid és velős köszöntőjében sok szép emléket, sikeres vizsgákat, jó bulikat és minél kevesebb másnaponként jelentkező fejfájást kívánt az elsősök számára.

„Gratulálok a gólyáknak, hogy az itthon maradást választották, és úgy döntöttek, hogy szülőföldjükön tanulnak tovább” – húzta alá Andacs Zsolt-Levente, továbbá reményeit fejezte ki a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban a HÖOK és a KMDFKSZ között.

„Meg tudom csinálni!” – kezdte levelét Bence Norbert, a KMDFKSZ korábbi elnöke, kinek szavait Ivánik István tolmácsolta a közönség felé. Papírra vetett gondolataiban megköszönte mindenki munkáját, aki bármily módon a segítségére volt elnöksége alatt. Leírása szerint hatszáz kilométerről is büszke az új elsősökre és sok sikert kívánt az ifjú titánoknak. „Tartsatok ki mindig az álmaitok mellett, és nagy célokat tűzzetek ki magatok elé, mert ti, kárpátaljai magyar fiatalok vagytok. Ezt soha ne feledjétek el!” – üzente Norbert Ürményházáról, Vajdaságból.

„A gólyabál az a nap, azon pillanatok sorozata, amikor minden első évfolyamos hallgató méltán érezheti magát büszkének, hiszen azon sokak közé tartozik, akik elmondhatják magukról: ungvári, MAGYAR egyetemista vagyok” – kezdte köszöntőjét Lőrinc Ingrid, a KMDFKSZ elnöke. Külön köszönetét fejezte ki a gólyáknak, hogy az ungvári magyar egyetemistákhoz való tartozás mellett döntöttek. „Ti vagytok azok, akik az elkövetkezendő évek során a kárpátaljai magyar értelmiséget alkotjátok majd” – vetítette előre beszédében Lőrinc Ingrid.

Az ünnepség műsora az Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs diákjainak előadásával folytatódott. Ferkó Emília és Tirpák Julianna szólóban, míg Péter Kitti Orbán József harmonikajátékának kíséretében bűvölte el a közönséget.

A színvonalas előadások után következett az est fénypontja: a gólyatánc, melyet idén öt pár lejtett a Prága Hotel rendezvénytermében.

Éjfélig minden résztvevő szavazhatott, hogy ki legyen 2019 bálkirálya és -királynője, minek következtében a nagyérdemű választása Balog Sándorra és Csuka Karinára esett.

Volt itt még tombola, nagyszerű hangulat, jobbnál jobb tucc-tucc zenék, melyeket DJ Miklov szolgáltatott a táncolni vágyó fiatalok számára, akik hajnalig taposták a „táncparkett” márványlapjait.

Simon Dávid