Potápi: Csak egy közös magyar múlt van, s ezt segíteni kell megismertetni

2019. november 12., 16:55 , 981. szám

Nincsen határon inneni és túli magyar múlt, csak egy közös magyar múlt van, s ezt segíteni kell megismertetni – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Oroszkán, ahol köszöntőt mondott a helyi hadimúzeumban az ott megvalósult fejlesztések átadásán november 5-én.

Potápi Árpád János méltatta az oroszkai hadimúzeum és a hozzá hasonló létesítmények szerepét. Kiemelte: ezek a pontok is hozzásegítenek a magyar múlt megőrzéséhez és ahhoz, hogy ez a múlt – amelyre méltán lehetnek büszkék a magyarok – a fiatal korosztályok számára is megismerhetővé váljon. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy minden határon túli területen legalább egy ilyen vagy hasonló intézmény működhessen.

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében megemlékezett az 1944-es év végén létrejött Szent László-hadosztályról is, amelynek a feladata a térség védelme volt. Rámutatott arra, hogy a hadiegységnek egészen 1945 márciusáig sikerült feltartóztatnia az előrenyomuló szovjeteket, de a harcokban szinte teljesen megsemmisült.

(MTI/Kárpátalja)