Rákóczi dicső kora zenében

2019. november 12., 14:41 , 981. szám

A Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó tematikus műsorral lépett fel szerdán este Ungváron a Magyar Melódiák együttes. A megyei filharmónia nagytermében Nagy Anikó, az együttes énekese köszöntötte a megjelenteket, és röviden méltatta II. Rákóczi Ferencnek, történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakjának életútját, akinek szabadságszeretete, szülőhazája iránti elhivatottsága ma is példaként szolgálhat.

– A szabadságharc vezérére, Erdély utolsó fejedelmére, II. Rákóczi Ferencre fogunk emlékezni, akinek a zászlaján az „Istennel a hazáért és a szabadságért” jelmondat szerepelt – mondotta Nagy Anikó a beszéde végén.

Ezt követően Natalija Szent­imrei műsorvezető a rövid ukrán történelmi visszatekintés után felkonferálta a kamaraegyüttest, a zenészek színpadra vonultak Havata Dianával, a Magyar Melódiák vezetőjével az élen, és felcsendült az erdélyi fejedelem korát idéző zene. Schreiner Sándor tárogatójátékának köszönhetően szinte megelevenedett Krasznahorka büszke vára, majd Kacsóh Pongrác Rákóczi megtérése című darabját hallhattuk Nagy Anikó szólista előadásában. Ezután Bihari János Koronációs magyar nóta és Hadik óbester nótája című zeneművei szóltak. Majd Márton István három kuruc táncát élvezhette a közönség. A Te vagy a legény, Tyukodi pajtás! című, a kuruc időkből származó tábori dalt Halus István szólista adta elő. Márton István Verbunkos és Verbunk Hajdenka című darabjait Jevhen Canyko harmonika-szólójátéka tette különlegessé. Lavotti Első szerelem című romantikus szerenádját Havata Diana csellón adta elő. A Csínom Palkó című dalt Halus István szólaltatta meg, tárogatón Schreiner Sándor kísérte. De felcsendült Márton István Rákóczi-siratója, Vincze Zsigmond Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dala is Nagy Anikó előadásában, illetve Schreiner Sándor zenei kíséretében. Erkel Ferenc Palotás táncát Andriana Torbics és Rosztiszlav Hmara mutatták be. A koncert idején II. Rákóczi Ferencet és korát idéző felvételeket vetítettek a falra.

– Tudjuk, hogy a Magyar Országgyűlés a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. Az emlékév célja, hogy minél több rendezvényen, és méltóképpen emlékezzünk meg II. Rákóczi Ferencről. Úgy döntöttünk, mi is csatlakozunk ehhez – mondta Havata Diana, a Magyar Melódiák együttes vezetője a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó tematikus koncert végén.

– Már több hónapja készülünk erre az új programra, próbáltuk összeválogatni a Rákócziról szóló és a fejedelemhez kapcsolódó zeneműveket. Nagyon kevés maradt fenn abból a korból, de néhányat azok közül is beválasztottunk. Úgy gondoltuk, hogy a hazaszeretetről szóló darab is belefér az emlékév eszmei üzenetébe – kapcsolódik be a beszélgetésbe Nagy Anikó, az együttes szólistája, aki elmondta: fontos, hogy a kárpátaljaiakat megismertessék ezekkel a zenékkel. – A Magyar Melódiák célja a magyar zenei kultúra terjesztése megyénkben és annak határain túl is, Ukrajna más városaiban. Amikor szanatóriumokban lépünk fel, a közönség túlnyomó többsége nem magyar anyanyelvű, de mindig sikerül elnyerni a tetszésüket – emelte ki az énekes.

A Megyei Filharmónia Magyar Melódiák kamaraegyüttesének új programösszeállítását a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskolában tervezik bemutatni a közeljövőben.

Rehó Viktória