Segédpüspököt kapott a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

2019. november 13., 10:32

November 11-én, Tours-i Szent Márton ünnepén, a búcsúi szentmise végén hirdették ki a munkácsi székesegyházban, hogy Ferenc pápa az egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Lucsok Péter Miklós domonkos szerzetest.

Az új munkácsi segédpüspök tituláris székesegyházául Giru Marcellit jelölte ki.
Lucsok Miklós OP Munkácson született 1974. március 26-án. 1994-ben lépett be a domonkos rendbe, ahol 2000-ben tett örökfogadalmat. Teológiai tanulmányait Lengyelországban, Krakkóban végezte.

2003. június 24-én szentelte pappá Majnek Antal püspök a munkácsi székesegyházban. Ezután Jaltán, Szentpétervárott, Csortkivban, Lembergben és Hmelnickben szolgált.

2018-ban lett a lembergi domonkos közösség elöljárója. Ismert lelki író és lelkigyakorlat-vezető. Magyar anyanyelvén kívül ukránul, szlovákul, oroszul, lengyelül és angolul is tud.

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyét 2002. március 27-én alapította II. János Pál pápa, egyházmegyei rangra emelve a Kárpátaljai Római Katolikus Apostoli Kormányzóságot. Első megyéspüspökének a jelenleg is hivatalban lévő Majnek Antal püspököt nevezte ki.

Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye