Magyar nyelv napja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

2019. november 14., 09:07 , 982. szám

A magyar nyelv napját 2011 óta minden év november 13-án ünneplik – 1844-ben ezen a napon nyilvánították államnyelvvé a magyar nyelvet. Így az alkalom és szép anyanyelvünk tiszteletére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egy ismertető, de mégis játékos kvízdélutánt tartott az intézmény átriumában. Az esemény mottója a Változó és változatos nyelv volt. A magyar nyelv az elmúlt kb. 3000 év során megannyi változáson és fejlődésen esett át, amit a főiskola hallgatói a vetélkedő keretein belül mutattak be.

Az esemény kezdetén Karmacsi Zoltán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Magyar Tanszéki Csoportjának munkatársa rövid ismertetőt tartott a magyar nyelv történetéről és változatosságáról. Elmondta, hogy a magyar nyelv napján nem csupán megemlékezni kell az anyanyelvünkről, hanem vissza is kell hoznunk az emlékezetünkbe, hiszen ez egy élő nyelv. Karmacsi Zoltán beszédéből megtudhattuk azt is, hogy a magyar nyelv kb. 3000 éves, ami azt jelenti, hogy nemcsak korábban létezett, mint a mára már holt nyelvnek számító latin nyelv, hanem túl is élte azt. Amíg ma a latin nyelvnek nincs anyanyelvi beszélője, addig a magyar nyelvnek becslések szerint 15 millió van.

Ezt követően Gazdag Vilmos, aki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Magyar Tanszéki Csoportjának munkatársa, ismertette az interaktív vetélkedő szabályait, ahol három csapat mérte össze nyelvi tudását. A csapatokat vegyesen alkották a főiskola hallgatói és munkatársai. A csapatok produkcióját egy háromtagú zsűri értékelte: Karmacsi Zoltán, Dudics Katalin és Beregszászi Anikó. A nyelvi változás függvényében minden csapat a magyar nyelv egy-egy korszaka után kapta a nevét. Így a csapatok „időrendi” sorrendben az Ómagyar, a Nyelvújítók és a Trendi neveket kapták.

A vetélkedő első feladata minden csapat számára az volt, hogy készítsen egy, a csapatnevéhez illő bemutatkozást. A humoros és korhű bemutatkozások után a csapatok különböző stílusú feladatok által interaktívan mutatták be a magyar nyelv változásait adott kortól függően. A vetélkedő minden feladata csapatmunkát, gyorsaságot és sokszor igen erős kreativitást igényelt, amely akadályokat a hallgatók nagyon szépen leküzdötték. Mindeközben a zsűri tagjai szigorúan, de igazságosan értékelték a verseny résztvevőinek teljesítményét.

Mindhárom csapat lelkesen és hősiesen küzdött a győzelemért. Az eredményeken látszik is, hiszen a második helyért holtverseny alakult ki a Nyelvújítók és a Trendi csapat között. Míg az első hely az Ómagyar csapaté lett, akik bátran mondhatják magukról, hogy ékes anyanyelvünk ismerői és használói.

A rendezvénynek köszönhetően a csapattagok értékes nyereményekkel, az átriumot szinte teljesen megtöltő hallgatóság pedig újabb ismeretekkel és egy szórakoztató vetélkedő élményével gazdagodott.

Kopinczu Krisztián