A Márton-nap története és hagyományai a Nagyberegi Tájházban

2019. november 14., 11:16 , 982. szám

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

November 13-án ennek kapcsán látogattak el beregszászi iskolások a Nagyberegi Tájházba. A foglalkozás elején megtekinthették a hagyományos parasztház szobáinak legapróbb zugait is, valamint testközelből is találkozhattak a régi parasztházak berendezésével, a dédszülők hétköznapi életének eszközeivel. Az interaktív történelemórát követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Cibere Néptáncegyüttese mutatott be somogyi és Márton-napi gyermekjátékokat, melyeket rövid gyakorlás után közösen „lejtettek” a kíváncsi és izgága gyereksereggel.

Nem maradhatott el a Márton-napi felvonuláshoz elengedhetetlen lámpáskészítés sem, amely alkalmából minden diák a saját fantáziája szerint alkothatott maradandó és kézzelfogható emléket. Távozás előtt pedig mindenki megkóstolhatta a különleges édességeket, hisz a tájház kemencéjében elkészült a már kora reggel óta piruló és illatozó túróval töltött sült alma és az ősz egyik legsajátosabb ínyencsége, a sütőtök.

SeppoPuro