Putyin egy esetleges találkozóról Zelenszkijjel

2019. november 15., 10:23

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-csoport csúcstalálkozóján tartott november 14-i sajtótájékoztatóján közölte, nincs róla szó, hogy még a normandiai négyek csúcstalálkozója előtt találkozna Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette a korreszpondent.net.

Mint fogalmazott, Ukrajnának „nem a tengerentúlon kell keresnie a szerencséjét, hanem meg kell állapodnia a szomszédaival”.

„Megállapodtunk, hogy találkozunk a normandiai formátumban. Miért kapkodnánk és futkosnánk előkészítetlen találkozókra. Ebben senki nem érdekelt, sem én, sem Zelenszkij elnök. Hiszen valamilyen eredményre kell jutnunk. Ezenkívül kapcsolatban állunk, beszélünk telefonon. […] Lehetséges a találkozó a normandiai formátumban. A normandiai formátumon kívül nincs más. Oroszország támogatja e formátum fenntartását” – jelezte Putyin.

Hozzátette, üdvözli a csapatszétválasztást a Donyec-medencében.

„Üdvözöljük mind az ukrán hatóságok, mind az el nem ismert hatóságok lépéseit. Azonnal felmerülnek bizonyos kétértelműségek. Látjuk a külügyminiszter (Vadim Prisztajko – a szerk.) nyilatkozatait, amelyek szerint Ukrajna le akar mondani a minszki megállapodásokról.

Hogy is van ez? Mit fogunk megvitatni normandiai formátumban?” – mondta az orosz elnök.

A korreszpondent.net emlékeztet, korábban Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök találkozóhelyet ajánlott fel Zelenszkijnek és Putyinnak. Nazarbajev jelezte, hogy Zelenszkij már beleegyezett.

A Kremlben úgy reagáltak a felvetésre, hogy Putyin nem utasítja el a találkozót Zelenszkijjel, de egyelőre mindenki a „normandiai formátum” előkészítésére összpontosít.

(korrespondent.net/Kárpátalja)