Viski vállalkozás lett Az év határon túli magyar vállalata díj nyertese

2019. november 16., 21:11 , 982. szám

A napokban ismertették a Figyelő üzleti hetilapnak a legnagyobb magyar vállalatokat tartalmazó TOP200-as listáját. Az évkönyv a legnagyobb és leggyorsabban növekvő vállalkozásokat állítja sorrendbe. A hetilap több mint 20 éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát, melynek élén idén is a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. áll több mint ötezer milliárd forintos forgalommal. A gálán adták át az év vállalkozói díjait is. Idén Az év határon túli magyar vállalata díjat Kárpátalja kapta.

Hagyományosan a kiadvány ismertetésének gáláján, november 14-én adták át az év üzleti elismeréseit. A megnyitón Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A zsűri ajánlásaival Az év vállalata díjban a Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. részesült. Az év magyar vállalata díjat a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vihette haza. Az év pénzügyi vállalkozása díjat az Erste Bank Hungary Zrt. kapta meg. Az év innovatív vállalata a Robert Bosch Kft. lett, míg Az év határon túli magyar vállalata a Sajáni Ásványvíz-palackozó Üzem Kft. lett.

A kárpátaljai magyar vállalatot a zsűri egyik tagja, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója méltatta a kiadványban. Kiemelte, hogy a szakmai pályafutását agronómusként kezdő Krüzsely Bélát, az üzem tulajdonosát napjainkban a Kárpátok Ereje és a Sajáni ásványvíz teszi ismertté Ukrajna-szerte, valamint a komplex fűrészüzeme a Felső-Tisza-vidéken. A vállalkozó a földműveléstől sem szakadt el: mezőgazdasági vállalkozása 60 hektáron főként kukoricát, kalászosokat és szamócát termeszt. Krüzsely Béla hétgyermekes, módos családban nevelkedett, s szülei bár mindvégig Visken, az egykori magyar koronavárosban éltek, három-négy ország állampolgárai voltak a nagyhatalmi játszmák, a határtologatások következtében.  Az „orosz világ” az erőszakos kolhozosítás során a Krüzsely családtól vette el a legtöbb földet Visken: 140 hektár gyümölcsöst és szántóföldet. A sors iróniája, hogy a mezőgazdasági technikumot végzett fiatal Krüzsely Béla éppen abba a viski termelőszövetkezetbe került, amelybe ősei birtokát beolvasztották. Szakemberként megállta helyét, végül 160 ember dolgozott a csapatában, munkáját szép hozammal hálálta meg a föld – jegyezte meg Scheer Sándor. Az egykori termelőszövetkezet helyén működik Krüzsely Béla családi vállalkozása, a Sajáni Ásványvíz-palackozó Üzem Kft., ahová vezetéken érkezik – négy kilométeres távolságból – a Sajáni Szanatórium területén feltárt 242-es számú gyógyforrás vize. Cégeinél jelenleg 62 helyi lakos dolgozik 400 és 1100 eurós bérért, emellett számos idénymunkást is foglalkoztat.

„Krüzsely Béla vállalkozása egy másik termékével is sikert arat. Néhány évvel ezelőtt az üzem területén nagyon jó minőségű artézi vízre bukkantak, amelyben jódkoncentrátumot oldanak fel, s ezt Jodisz-Karpat néven forgalmazzák. Jelenleg a Sajáni Ásványvíz-palackozó Üzem Kft. évente 3,5 millió műanyag palackos és 600 ezer üvegbe töltött vizet terít a piacon. Tavaly mintegy 470 millió forintnyi hrivnya volt a forgalma” – írja a vezérigazgató.

Az ünnepélyes átadógálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is jelen volt, aki a zsűri felkérésére átadta a nívós elismerést a viski vállalkozónak.

Krüzsely Béla köszönetet mondott a zsűrinek és mindazoknak, akik felfigyeltek vállalkozására.

A gála keretében adta át Megbízhatósági Díját a Bisnode, valamint a Provident a Társadalmi Hasznossági Díját. A Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs Díjat, míg a MET Magyarország Zrt. az Innováció és Tehetség Különdíjat adta át.

A Figyelő üzleti hetilap TOP200 ranglistáján szereplő vállalkozások több mint 458 ezer embert foglalkoztattak 2018-ban. A létszám növekedése mellett a 2018-as TOP200-as cégekhez képest az egy főre jutó átlagos árbevétel 9,8 százalékkal – 84 millióról 92 millióra – emelkedett, miközben közel 9,6 százalékkal, 6,9 millió forintra nőtt az egy főre jutó átlagos személyi költség is. A kiadványból az is kiderül, hogy meghaladta a 42 ezer milliárd forintot a 200 legnagyobb hazai vállalkozás tavalyi forgalma. A vállalkozások bevételnövekedése pedig meghaladja a nyolc százalékot, míg az általuk foglalkoztatottak létszáma 5 százalékkal bővült.

VE